Отидете към основна версия

3 754 47

Русия е нащрек за провокации от Запада в Донбас

  • русия-
  • нато-
  • оон-
  • донбас-
  • сащ

Според Москва НАТО търси претекст да разположи повече военни сили и техника в близост до руската граница

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът може да подготвя провокация в Донбас, Източна Украйна, за да обвини след това Русия в предполагаемо нападение. За това предупреди първият заместник постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянский, цитиран от "Спутник".

Не бих изключил подобен сценарий, подсказва го неоснователната истерия, която се отприщи от присъствието на руски войски на собствената им територия, посочи той.

Дипломатът заяви, че упорството на някои страни да разпространяват непроверена или откровено невярна информация "увеличава риска от военна провокация". Той обаче изрази надежда, че западните политици "ще проявят достатъчно благоразумие", за да се откажат от тези си опити и в крайна сметка здравият разум ще възтържествува.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Според Русия НАТО търси претекст да разположи повече военни сили и техника в близост до руската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази истерия, за да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските споразумения, които полагат основите за политическо разрешаване на въоръжения конфликт в Донбас.

От своя страна преди седмица Вашингтон обяви, че Русия възнамерява да използва изфабрикувани видеозаписи като претекст да нападне Украйна. Единият вариант е да се представи фалшива атака от страна на украинската армия или разузнаване срещу руска територия или срещу рускоговорящото население на Украйна.

От САЩ твърдят, че има и сценарий, който включва заснемането на кадри с цивилни жертви и разрушения.

Русия обаче категорично отрече тези твърдения, подчертавайки, че не е изненадана от "креативния сценарий" на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Свързани новини