Отидете към основна версия

2 863 47

Божидар Колов: Русия разполага единствено със средствата на принудата

  • божидар колов-
  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • запада

„Ситуацията в и около Украйна силно напомня на войната в Грузия през 2008 година“, каза политологът

Божидар Колов, кадър: "Денят с Веселин Дремджиев"

„На фона на поредните разговори на високо ниво в Москва – този пъти между Путин и немския канцлер Олаф Шолц – тактиката на Кремъл остава непроменена: всички карти са на масата“. Това каза политологът Божидар Колов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“, което се излъчва по TV+.

„При липсата на икономическа и „мека“ сила, Русия разполага единствено със средствата на принудата, за да наложи интересите си в „близката чужбина“. Ситуацията в и около Украйна силно напомня на войната в Грузия през 2008 година, когато само няколко месеца след като вратите на НАТО бяха отворени за Тбилиси и Киев, руската армия нахлу в кавказката държава, окупира редица градове и впоследствие призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия. По-малко от година по-късно Русия и САЩ натиснаха “reset бутона“ и Грузия беше забравена“, коментира политологът.

„Тези цикли на конфронтация и сближаване създават два опасни прецедента: Русия да има глас на международната сцена само когато действа като агресор и Източна Европа да има значение само когато се явява жертва на руска агресия. Ако целта на Запада е гарантирането на мира и сигурността в Източна Европа, то на този етап политиките изглеждат по-скоро контрапродуктивни и трябва да се преосмислят в посока на повече инвестиции и покачване на жизнения стандарт на украинци, молдовци, грузинци. Само подобна политика би направила режима в Москва да изглежда още по-неадекватен в очите на руските граждани“, заяви още Божидар Колов.

Какво още каза той, можете да научите като изгледате видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.

Свързани новини