Отидете към основна версия

7 754 31

Спешен разговор между Турция и Русия - Февруари 2022

  • русия-
  • украйна-
  • турция-
  • сергей лавров-
  • мевлют чавушоглу-
  • война

Турският външен министър проведе дипломатическа мисия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е обсъдил отношенията между Москва и Киев с руския и украинския външни министри Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, предаде турският телевизионен канал NTV, цитиран от РИА Новости, пише агенция "Фокус".

„Последни новини: Външният министър Мевлют Чавушоглу обсъди по телефона с външните министри на Русия и Украйна напрежението между Москва и Киев“, информира телевизионният канал. Приписваните на Русия планове за ескалация на ситуацията около Украйна категорично се отричат в Москва и там постоянно декларират, че не заплашват никого, а всички подобни изявления се използват като извинение за доставяне на повече военна техника на НАТО близо до руските граници. Както каза по-рано руският външен министър Сергей Лавров, Русия не създава никакви претексти за конфликтна ситуация около Украйна. Според него Русия не изключва, че истерията около Украйна, раздута от Запада, има за цел да прикрие линията на Киев за саботиране на Минските споразумения за Донбас. Кремъл заяви, че „информационната истерия на САЩ и НАТО за Украйна е щедро рамкирана от лъжи и фалшификати”.

Изявленията, че Русия уж подготвя провокации в Украйна, продължават да идват от Запада, въпреки завръщането на руските войски по местата им на дислокация след ученията. В понеделник руският президент Владимир Путин се срещна с министъра на външните работи Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу. На среща с Путин ръководителят на руското министерство на отбраната съобщи, че „някои от ученията са към своя край, някои ще бъдат завършени в близко бъдеще“. Южният и Западният военни окръзи на Руската федерация започнаха да връщат войските си в местата на дислокация, съобщи пред репортери генерал-майор Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната, обобщава РИА Новости.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.

Свързани новини