Отидете към основна версия

4 756 104

САЩ: Русия има списък с украинци, които да бъдат убити или изпратени в лагери

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • нато

По-рано стана ясно, че Съединените щати разполагат с разузнавателни данни, които сочат, че на руските военни командири е разпоредено да предприемат атака срещу Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ разполагат с достоверна информация, че Русия съставя списък с украинци, които "да бъдат убити или изпратени в лагери след военна окупация". За това се предупреждава в писмо до ръководителя на ООН по правата на човека от посланика на САЩ в организацията - Батшеба Нел Крокър, съобщава "Вашингтон поуст".

В писмото се твърди, че сред плановете на Москва след осъществяването на инвазията в Украйна са изтезания, насилствени изчезвания и "широко разпространено човешко страдание". Не се уточнява обаче как е била получена тази информация.

На фона на нарастващата ескалация около конфликта в Украйна Съединените щати изразяват "дълбоко безпокойство" и предупреждават за потенциална "катастрофа в областта на човешките права".

Според получената от Вашингтон информация руските сили вероятно ще използват смъртоносни мерки за разпръскване на мирни протести или за противодействие по друг начин на мирни прояви на предполагаема съпротива от страна на цивилното население.

Предупреждава се, че руската инвазия в Украйна може да доведе до отвличания и изтезания и да бъде насочена срещу политически дисиденти, журналисти, антикорупционни активисти, религиозни и етнически малцинства, както и лица от ЛГБТИ общността.

По-рано стана ясно, че Съединените щати разполагат с разузнавателни данни, които сочат, че на руските военни командири е разпоредено да предприемат атака срещу Украйна.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 42 гласа.

Свързани новини