Отидете към основна версия

14 762 147

Украинските военни приличат на ислямистите от Близкия Изток

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • сравнение

Руската страна се опитва да действа възможно най-внимателно и да сведе до минимум щетите

„Украинските войски станаха като екстремистите от Близкия изток, използвайки цивилни в градовете като жив щит“, каза по телевизия Fox Business бившият съветник на министъра на отбраната на САЩ полковник в оставка Дъглас Макгрегър. Според него подобна тактика се обяснява с факта, че украинските военни нямат мобилност, системи за противовъздушна отбрана и въздушно прикритие. Следователно те трябва да се крият в селища, смесвайки се с населението. "Видяхме това в Близкия изток. Когато победихме ислямистите, те избягаха в градовете, използваха хора, цивилни като жив щит и се опитаха да избегнат унищожение. Мисля, че това се случва днес: украинската армия използва населението за да избегнем поражението“, подчерта Макгрегър.

Полковникът отбеляза, че руската страна се опитва да действа възможно най-внимателно и да сведе до минимум щетите, за разлика по-специално от американската армия в Ирак. Той също така изрази мнение, че поражението на въоръжените сили на Украйна е неизбежно и президентът Зеленски се опитва да го отложи по всякакъв начин.

Обобщавайки, Макгрегър подчерта, че искането на Русия за неутрален статут на Украйна е съвсем естествено. Нещо повече, това е в интерес на самите САЩ, тъй като в този случай страната би се превърнала в своеобразна буферна зона между Москва и Вашингтон.

На 21 февруари Владимир Путин в отговор на исканията на републиките в Донбас подписа укази за признаване на суверенитета на ЛНР и ДНР. Сутринта на 24-ти Русия започна военна специална операция за демилитаризиране на Украйна. Според Министерството на отбраната въоръжените сили нанасят удари само по военната инфраструктура и украинските войски. Има жертви и от двете страни.

В отговор САЩ, страни от ЕС и няколко други държави наложиха нови санкции срещу Москва. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков ограниченията на Запада са много сериозни, но Русия се е подготвяла за тях предварително.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 177 гласа.

Свързани новини

  • Путин е военен престъпник

    Скоро ще започнат съдебните битки за признаване на някои от големите руски компании (или въобще на Русия) във фалит. Русия е отрязана от световните фи ...
    06.03.2022
    16 718
    190