Отидете към основна версия

2 314 25

ЕС: Режимът на Лукашенко е съагресор срещу Украйна

  • ес-
  • беларус-
  • съагресор-
  • русия-
  • украйна

Това се казва в изявление на съюза, направено по време на специално заседание на Постоянния съвет на ОССЕ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС смята режима на Лукашенко в Беларус за съагресор във войната, която Русия води срещу Украйна.

Това се казва в изявление на ЕС, направено по време на специално заседание на Постоянния съвет на ОССЕ в понеделник във Виена, предаде Укринформ.

„Пълномащабната война на президента Путин срещу Украйна е грубо нарушение на международното право и Устава на ООН и подкопава европейската и глобалната сигурност и стабилност. Историческа резолюция на Общото събрание на ООН миналата седмица показа, че международната общност е обединена срещу руската завоевателна война. Русия, с участието на режима на Лукашенко в Беларус, като съагресор, носи пълна отговорност за човешки жертви, наранявания и разрушения“, се казва в изявлението.

ЕС настоява Русия незабавно да прекрати военните си действия, да изтегли войските си от цялата украинска територия и да зачита напълно суверенитета на Украйна. Освен това Руската федерация трябва да спре кампанията си за дезинформация.

Европейският съюз се обърна към Беларус с подобен призив.

„Ние също така повтаряме нашия призив към Беларус да не допринася за руската агресия и да се придържа към международните си задължения. ЕС силно подкрепя неотменимото право на Украйна на самоотбрана, както и усилията на украинските въоръжени сили за защита на териториалната цялост и населението на Украйна в съответствие с член 51 от Хартата на ООН“, се казва в изявлението на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.

Свързани новини