Отидете към основна версия

1 997 25

НАТО няма да участва във войната

  • нато-
  • война-
  • военен-
  • конфликт-
  • украйна

Организацията на Северноатлантическия договор няма да участва в конфликта, защото в противен случай той може да ескалира в Трета световна война

НАТО няма да стане участник в конфликта около Украйна, защото в противен случай той може да ескалира в Трета световна война. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, Жозеп Борел, в интервю за телевизионния канал "La Sexta", цитиран от ТАСС.

"Опитваме се да предотвратим ескалация", аргументира се той. „НАТО няма да влезе в тази война, тя ще се превърне в трета световна, ще се превърне в ядрена война.“ „Опитваме се да предотвратим всеки инцидент, който може да ни тласне по този път“, подчерта той.

Според Борел, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се надява, че "ще бъде постигнато споразумение между Русия и Украйна, за да се гарантира, че агенцията може да наблюдава работата" на атомната електроцентрала в Чернобил. „Подкрепяме усилията на агенцията“, добави той.

Борел нарече преговорите между руските и украинските външни министри, Сергей Лавров и Дмитрий Кулеба в Анталия, "първата стъпка". В същото време, според представителя на ЕС, не трябва да се очаква срещата да приключи с уреждане на ситуацията.

"Трябва да намерим страни, които не са замесени в този конфликт", каза Борел. "Ако Китай иска, би могъл да играе важна роля в разрешаването на този конфликт."

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.

Свързани новини