Отидете към основна версия

1 510 21

ЕС поиска от ЕК оценка на молбите за членство на Украйна, Грузия и Молдова

  • ес-
  • ек-
  • спеща-
  • украйна-
  • грузия-
  • молдова

Настояваме Русия да прекрати военните действия и незабавно да изтегли войските и военното оборудване от цялата територия на Украйна“, заявиха лидерите на страните от ЕС след първия ден на срещата във Версай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на ЕС възложи на Европейската комисия да представи оценка на молбите на Украйна, Грузия и Молдова за членство в Европейския съюз. Това се казва в изявление, публикувано тази сутрин, на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз, прието след резултатите от първия ден от неформалната среща на върха на ЕС във Версай, предаде ТАСС.

„На 28 февруари 2022 г., упражнявайки правото на Украйна да избира собствената си съдба, президентът на Украйна Владимир Зеленски подаде молба на Украйна за присъединяване към Европейския съюз. Съветът на ЕС действа бързо и покани Комисията да представи становището си по това заявление в съответствие с разпоредби на договорите“, се казва в изявлението.

В него се отбелязва, че ЕС ще продължи да укрепва връзките си с Украйна, която "принадлежи към европейското семейство".

„Съветът покани комисията да представи своите заключения по заявленията на Република Молдова и Грузия. ЕС ще продължи да предоставя политическа, финансова, материална и хуманитарна подкрепа на Украйна, пише още в изявлението.

ЕС възнамерява да помогне за „възстановяването на демократична Украйна веднага щом руската офанзива спре“, се казва на срещата на върха.

Страните от ЕС призоваха за гарантиране на безопасността на украинските атомни електроцентрали с помощта на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Това се посочва още в съвместното изявление, прието след първия ден от неформалната среща на върха на ЕС във Версай.

„Призоваваме незабавно да се гарантира безопасността на украинските атомни електроцентрали с помощта на Международната агенция за атомна енергия. Настояваме Русия да прекрати военните действия и незабавно и без никакви условия да изтегли войските и военното оборудване от цялата територия на Украйна“, се казва в комюникето.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини