Отидете към основна версия

1 731 28

Украинският посланик в Лондон: Направете нещо повече за страната ни

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • полша-
  • база-
  • русия-
  • великобритания-
  • посланик-
  • украйна-
  • вадим пристайко-
  • китай

Антъни Блинкън осъди руската атака срещу голяма украинската база близо до границата с Полша, при която загинаха 35, а бяха ранени 134 души. Пекин отрече Москва да му е искала военно оборудване

Вадим Пристайко, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският посланик в Лондон Вадим Пристайко призова Великобритания да направи нещо повече, за да помогне на страната му, предаде БНР.

По време на шествие Пристайко държа реч пред "Даунинг стрийт", в която призова за по-голяма подкрепа, за оръжия и хуманитарни помощи. Стотици се събраха на шествието и издигнаха призиви Путин да бъде спрян и да бъде създадена зона, забранена за полети. Отправени бяха и призиви за безпроблемно допускане на украински бежанци на Острова.

Групата "London Euromaidan", учредена от украинци, живеещи в Лондон, беше организатор на протеста. От организацията искат Великобритания да изгони руските компании и олигарсите, които подкрепят режима на Путин.

Отделен протест се състоя пред сградата на Би Би Си, след което участниците се отправиха към площада пред парламента. В събота също имаше стотици протестиращи срещу руската агресия в Украйна пред "Даунинг стрийт".

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън осъди руската атака срещу голяма украинската база близо до границата с Полша, при която загинаха 35, а бяха ранени 134 души, съобщи Ройтерс, като се позова на служител на местните власти. В съобщение на Блинкън в Туитър се посочва: "Осъждаме ракетната атака на Руската федерация срещу Международния център за мироопазване и сигурност в Яворов, близо до границата на Украйна с Полша." "Тази бруталност трябва да спре.", добавя Блинкън.

В същото време говорителят на посолството на Китай във Вашингтон отрече Москва да е искала от Пекин военно оборудване, откакто започна инвазията в Украйна.

"Никога не съм чувал такова нещо" - с тези думи Лиу Пенгю отговори на медийни публикации за поисканата помощ.

Приоритетът на Китай е да не позволява напрегнатата ситуация в Украйна да излезе от контрол, коментира Лиу Пенгю пред Ройтерс. Той определи ситуацията в Украйна като смущаваща.

По-рано "Файненшъл таймс" и "Вашингтон поуст" цитираха американски официални представители, според които Русия е поискала от Китай военно оборудване след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, припомня БНР.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини