Отидете към основна версия

5 466 37

Турция трябва много да внимава с руската пропаганда

  • турция-
  • русия-
  • ес-
  • война-
  • украйна-
  • пропаганда-
  • руска пропаганда-
  • санкции

Мисията на ЕС се надява, че Турция няма да подкопае санкциите срещу Русия

Снимка: Shutterstock

Турция трябва да бъде много внимателна да не приеме пропагандата на президента на Русия Владимир Путин, заяви ръководителят на делегацията на ЕС в Анкара Николаус Мейер-Ландрут за агенция ДПА, предаде БТА.

В момента страната се представя като „балансьор“, посочва дипломатът. Мейер-Ландрут очаква още Турция да наложи рестрикции на „руските пропагандни канали“ и в този контекст спомена телевизия РТ, отбелязва агенцията. Ръководителят на мисията на ЕС в Анкара е изразил надежда, че Турция няма да подкопае санкциите на Европа, наложени на Русия заради нападението над Украйна.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви преди няколко дни, че въздушното пространство на страната му е отворено за руски самолети, така че руски граждани от ЕС и други държави да могат да пътуват. Въздушното пространство на ЕС беше затворено за руски самолети на 27 февруари, припомня агенцията. Турското правителство засега отхвърля санкциите, наложени на Русия. От една страна Турция е на страната на НАТО и Украйна и ЕС признава това, заявява Мейер-Ландрут. От друга страна обаче Анкара непрекъснато критикува Запада. „Турция няма да може да поддържа балансираната си позиция дълго време“, смята дипломатът.

Наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отговорът на Европа на инвазията в Украйна е като „лов на вещици“ срещу руските граждани, руската литература и руските артисти, припомня ДПА. Турция е член на НАТО и поддържа близки отношения както с Украйна, така и с Русия. Страната е зависима от Москва по отношение на енергийните доставки и доставките на зърно. Относно войната в Украйна Анкара вижда себе си като медиатор. Ердоган постоянно изтъква, че не желае да се откаже от нито един от партньорите си. Според експерти влошаването на отношенията с Москва може да има драматични последствия за вътрешната и външната политика на Турция, която вече е в дълбока икономическа криза, допълва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.

Свързани новини