Отидете към основна версия

1 028 11

Косово иска либерализация на визовия режим в ЕС и повече пари от европейските фондове

  • косово-
  • европейски съюз-
  • шенген-
  • албин курти

Прищина е изпълнила всички изисквания на ЕС за либерализация на визовия режим от 2018 г., но косовските граждани са последните граждани в региона на Западните Балкани, които не могат да се движат свободно в рамките на съюза

Снимка: shutterstock

Либерализация на визовия режим в Шенгенската зона за косовските граждани и увеличаване на парите, отпускани от европейските фондове, е поискал премиерът на Косово Албин Курти при срещата си с австрийския канцлер Карл Нехамер в петък в Прищина, съобщава електронното издание Екзит.

Вчера Нехамер беше на посещение в Косово, където разговаря и с президента на страната Вьоса Османи.

Курти и Нехамер са обсъдили начините за ускоряване на присъединяването на страната в ЕС, като са подчертали нуждата от премахване на визовите ограничения за страната.

„Помолих канцлера на Австрия да придвижи в Европейския съвет решението за либерализация на визовия режим, тъй като това е закъсняло решение, което вреди на косовските граждани, бизнеса и икономиката. Косово трябва да има по-голяма полза от фондовете на ЕС. Фондовете на ЕС трябва да са свързани с ценностите на ЕС“, е заявил косовският премиер след срещата си с Нехамер.

Косово е изпълнило всички изисквания на ЕС за либерализация на визовия режим от 2018 г., но косовските граждани са последните граждани в региона на Западните Балкани, които не могат да се движат свободно в рамките на съюза.

„Ние приютихме бежанци от Афганистан, наложихме санкции на Русия и сме отворени към възможността да приемем бежанци от Украйна“, е подчертал Курти. Косовското правителство предложи да приеме 20 журналисти, избягали от Украйна и пет хиляди бежанци.

По думите на Нехамер Западните Балкани са важен геостратегически район и Австрия ще бъде свързващият мост между региона и ЕС.

Двамата са обсъдили руската агресия в Украйна като Курти е повторил предупреждението, че руският президент Владимир Путин може да се опита да дестабилизира други държави като Западните Балкани са сред най-възможните цели, посочва Екзит.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини