Отидете към основна версия

2 191 20

САЩ: Русия не се изтегля истински

  • украйна-
  • пентагона-
  • русия-
  • изтегляне-
  • помощ

Убедени сме, че става дума за разместване, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл премества малка част от войските си далеч от Киев, но "сме убедени, че става дума за разместване, а не истинско изтегляне", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, предаде БНр, позовавайки се на Ройтерс.

Вчера руската страна обяви, че ще намали в пъти военната си активност около украинската столица, за да даде шанс на мирните преговори. Представител на руския президент уточни, че деескалацията не означава прекратяване на огъня.

Заплахата за Киев не е приключила, заяви от своя страна говорителят на американското военно ведомство и предупреди, че "трябва да очакваме голяма офанзива в други части на Украйна".

Пентагонът обяви, че изпраща на североизточния фланг на НАТО, в Литва, още подкрепления - десет многоцелеви изтребителя Ф-18 и повече от 200 войници.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън обсъди в телефонен разговор с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания потенциален нов пакет от многомилионна подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу Русия, съобщиха от Белия дом.

"Ройтерс" цитира източник според който САЩ и съюзниците обсъждат помощ за Украйна, която може да достигне до половин милиард долара.

Американски официален представител отказа да потвърди сумата, но каза, че САЩ работят за това да продължат подкрепата си за украинското правителство в хуманитарната, финансовата и в сферата на сигурността.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.

Свързани новини