Отидете към основна версия

2 269 11

Премиерът на Пакистан падна от власт

  • пакистан-
  • премиер-
  • имран хан-
  • вот на недоверие

Имран Хан изгуби вот на недоверие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Пакистан Имран Хан беше свален от власт, след като изгуби вот на недоверие, предаде БНР, позовавайки се на Би Би Си и Ройтерс.

Бившият капитан на националния отбор по крикет на Пакистан беше избран за министър-председател през 2018 г., като обеща да се бори с корупцията и да съживи икономиката. Тези обещания не бяха изпълнени, а в момента страната страда от финансова криза.

Хан е първият премиер, който бива отстранен чрез вот на недоверие. Той беше внесен от опозиционните партии. Преди гласуването по него Върховният съд на страната обяви, че Хан е действал в разрез с Конституцията, защото е блокирал искането за вот на недоверие и е опитал да разпусне парламента.

Имран Хан твърди, че е жертва на конспирация, организирана от Съединените щати с цел отстраняването му. Няма доказателства за твърденията му, уточнява Би Би Си.

Очаква се парламентът да назначи нов министър-председател. Той ще е на власт до октомври 2023 г., когато ще се проведат следващите избори в Пакистан.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Кървава неделя в Пакистан

    Самоубийствен атентат близо до автомобил на силите за сигурност уби трима войници и три деца в северозападен Пакистан, близо до границата с Афганистан ...
    15.05.2022
    1 495
    2