Отидете към основна версия

5 217 11

Израел: Поръчахме убийството на полковник

  • израел-
  • иран-
  • убийство-
  • сащ-
  • полковник-
  • кудс-
  • саяд ходаи

Иран обвини като поръчители на убийството елементи, свързани със САЩ и техните съюзници

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел е заявил пред САЩ, че носи отговорността за убийството на виден офицер от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция – идеологическата армия на Иран, предаде Франс прес, като се позова на информация, публикувана от в. „Ню Йорк таймс“.

Полковник Саяд Ходаи бе застрелян в неделя от двама души на мотоциклет в Техеран, съобщи агенция Ирна. Според иранската телевизия той е служел в силите „Кудс“ - елитна част от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, натоварена с операции извън страната. Иран обвини като поръчители на убийството елементи, свързани със САЩ и техните съюзници, предаде БТА.

„Според служител от разузнаванията, следящ този случай, Израел е посочил пред американски служители, че стои зад убийството“, пише „Ню Йорк таймс“. Според този източник, говорил пред американския вестник и пожелал анонимност, Израел е заявил пред САЩ, че тази операция е имала за цел да се изисква спиране на действията на една група в състава на силите „Кудс“.

Във вторник хиляди иранци почетоха паметта на полковник Ходаи, скандирайки „мъченик“ и „Смърт на Америка!“, „Смърт на Израел!“. Иранският генерален щаб съобщи в понеделник, че започва разследване за обстоятелствата на убийството. Президентът Ебрахим Раиси заяви, че смъртта на Ходаи ще бъде „отмъстена“. Израел и САЩ са врагове на Иран. Техеран не признава Държавата Израел, а дипломатическите му връзки с Вашингтон бяха преустановени от 1980 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.

Свързани новини