Отидете към основна версия

5 191 67

Манила отряза Москва! Отказаха покупката на руските хеликоптери

  • филипини-
  • русия-
  • хеликоптери-
  • ми-17

Бившият министър на националната отбрана на Филипините Делфин Лорензана заяви, че правителството в Манила е решило да не купува руски хеликоптери, опасявайки се от санкции на САЩ

Снимка: Wikipedia

Филипините анулират договора за закупуване на 16 хеликоптера Ми-17 от Русия и се готвят да "започнат диалог" с Москва в тази връзка, съобщи Арсенио Андолонг, говорител на Министерството на националната отбрана на страната. По думите му "отмяната на проекта от предишната администрация" се дължи на "промени в приоритетите, предизвикани от глобалните политически събития".

"Министерството на националната отбрана официално прекратява договора с руската компания Sovtekhnoexport LLC за доставка на 16 тежки хеликоптера Ми-17 за филипинските военновъздушни сили", се казва в изявление на министерството, публикувано на уебсайта му. "Подготвяме се да започнем дипломатически диалог с руската страна по въпросите, свързани с отмяната на проекта", добави служителят.

В края на юли бившият министър на националната отбрана на Филипините Делфин Лорензана заяви, че филипинското правителство е решило да не купува руски хеликоптери, опасявайки се от санкции на САЩ.

Договорът за Ми-17 беше подписан през ноември 2020 г., като първата партида хеликоптери се очаква да пристигне след 24 месеца. Първото плащане по сделката на обща стойност 12,7 млрд. песос (243,4 млн. долара) беше извършено през януари 2022 г. На 10 март 2022 г. Лорензана заяви, че филипинските власти не планират да се откажат от покупката на Ми-17 заради ситуацията в Украйна, и изрази мнение, че законът на САЩ няма да повлияе на сделката, тъй като първата вноска за хеликоптерите вече е платена. Сега обаче изглежда позицията е ревизирана.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.

Свързани новини