Отидете към основна версия

860 17

САЩ предоставя помощ на Шри Ланка в размер на 40 милиона $

  • шри ланка-
  • сащ-
  • помощ

Съединените щати обявиха 40 милиона долара помощ за закупуване на торове и други ключови селскостопански суровини

Снимка: Shutterstock

Съединените щати обявиха 40 милиона долара помощ за закупуване на торове и други ключови селскостопански суровини навреме за следващия сезон на отглеждане в засегнатата от кризата Шри Ланка, информира Асошиейтед прес.

Администраторът на USAID Саманта Пауър, която е на посещение в Шри Ланка, направи съобщението, след като се срещна с представители на фермери в Джа-Ела извън столицата Коломбо. Тя заяви, че парите ще бъдат в допълнение към обявените по-рано 6 милиона долара за подпомагане на фермери с ниски доходи.

Шри Ланка е изправена пред най-тежката си икономическа криза и остър недостиг на основни стоки като храна, горива и лекарства поради липса на чуждестранна валута за плащане на вноса. Селскостопанските добиви са спаднали с повече от половината през последните два сезона на отглеждане, тъй като властите са забранили вноса на химически торове за насърчаване на органичното земеделие.

Фермерите, с които току-що се срещнах, описаха огромните предизвикателства, които икономическата криза постави пред тях и техните семейства и цялата общност. Те описаха явления, които бяха невъобразими преди две, три години, каза Пауър пред репортери.

По думите ѝ според Световната продоволствена програма повече от 6 милиона души, близо 30% от населението на Шри Ланка, в момента са изправени пред недостиг на храна и се нуждаят от хуманитарна помощ.

Пауър каза, че парите ще помогнат на 1 милион фермери навреме за следващия сезон, който започва скоро.

Шри Ланка постигна предварително споразумение с Международния валутен фонд за пакет от помощ от 2,9 милиарда долара за четири години. Програмата обаче зависи от гаранциите за преструктуриране на дълга от страна на кредиторите, след като страната обяви, че спира изплащането на външните си заеми.

Общият външен дълг на Шри Ланка възлиза на повече от 51 милиарда долара, от които 28 милиарда трябва да бъдат изплатени до 2027 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Свързани новини