Отидете към основна версия

5 530 62

Тежки сражения между Армения и Азербайджан. Множество убити и ранени.

  • нагорни карабах-
  • война-
  • армения-
  • азербайджан

Азербайджан и Армения са врагове от десетилетия, главно заради оспорваната територия на Нагорни Карабах

Снимка: БГНЕС/ EPA

В конфликта между Армения и Азербайджан отново избухнаха тежки боеве. "Врагът се опитва да навлезе на наша територия", заявиха от Министерството на отбраната в Ереван. Според него азербайджанската армия използва артилерия и дронове срещу военни и цивилни цели в близост до градовете Горис, Сотк и Джермук. Те се намират на територията на Армения. Имало много убити и ранени.

Азербайджан на свой ред обвинява Армения в "широкомащабни саботажни действия" в близост до границата и обстрел на военните си части. Имало и убити азербайджански войници.

"Не бива да остава без отговор"

Арменският премиер Никол Пашинян е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путини е поискал помощ от Русия. Според Пашинян азербайджанското нападение не бива да остава без международен отговор. Пашинян е предупредил за конфликта и президента на Франция Еманюел Макрон, съобщават медии в столицата Ереван.

Бившите съветски републики воюват помежду си от десетилетия за територията на Нагорни Карабах. Този път обаче атаките не са насочени срещу ексклава, който е населен основно с арменци, но принадлежи към Азербайджан. След разпадането на Съветския съюз арменските сили си осигуриха контрол над територията по време на войната между 1992 и 1994 г. и окупираха големи части от Азербайджан. През 2020 г. Азербайджан възстанови териториите си и завзе стратегически важни райони в Нагорни Карабах. В боевете бяха убити над 6000 души.

Нестабилно равновесие

След договореното прекратяване на огъня Армения обяви, че ще се откаже от големи територии, поради което правителството в Ереван бе подложено на силен вътрешнополитически натиск. Споразумението се контролира от Русия, която защитава християнското население на Армения. Европейският съюз също се опита да посредничи в конфликта. В началото на август насилието в Кавказ отново се възпламени.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини