Отидете към основна версия

3 247 27

"Уолстрийт джърнъл": САЩ тайно преговарят с Русия за Украйна и ядрените оръжия

  • сащ-
  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • джейк съливан

Белият дом отказва коментар за информацията, а според говорителя на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън хората твърдят много неща

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан неколкократно е водил поверителни разговори с помощника на президента на Русия Юрий Ушаков и секретаря на Съвета по сигурността Николай Патрушев.

Това съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на събеседници в американската администрация и на съюзници на Съединените щати. В почивните дни друго американско издание - "Вашингтон пост", говореше за неофициалните усилия на САЩ да подтикнат Украйна да преговаря с Русия. Според президента Володимир Зеленски, който забрани диалога с Русия, докато Владимир Путин е на власт в Кремъл, желание за подобна стъпка няма Москва, пише "Дневник".

Белият дом отказва коментар за информацията, а според говорителя на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън "хората твърдят много неща". "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че според американски представители Съливан е известен като привърженик на продължаването на контактите с Русия, макар други високопоставени политици да смятат, че преговорите с Москва в сегашните дипломатически и военни условия не биха дали плодове.

Съливан бе в Киев в петък, където говори за непоколебимата подкрепа на САЩ за Украйна, дни преди междинните избори, които може да променят баланса на силите в Конгреса, а с това и перспективите за помощта за Украйна.

Според вестника обаче преговорите са водени в последните месеци. Източниците твърдят, че темата не е краят на войната в Украйна, а предотвратяването на ескалацията и поддръжката на каналите за връзка. Не става известно кога и колко често са разговаряли Ушаков и Патрушев със Съливан.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини