Отидете към основна версия

1 809 20

Паметник от времето на Конфедерацията ще бъде премахнат в САЩ

  • конфедерация-
  • сащ-
  • паметник-
  • ричмънд-
  • вирджиния-
  • генерал-
  • гражданска война

Съдията отхвърли жалба на четирима наследници на убития генерал

Снимка: Shutterstock

Тази седмица трябва да започне работата по преместването на последния паметник от епохата на Конфедерацията, който е собственост на град Ричмънд, след като съдия отхвърли искането статуята на генерал А. П. Хил да остане на видното си място в столицата на американския щат Вирджиния, предаде Асошиейтед прес.

Съдията отхвърли жалба на четирима наследници на убития в Гражданската война генерал Хил, които поискаха плановете за преместване на монумента да бъдат спрени. Въпреки че махането на паметника от оживено кръстовище в Ричмънд трябва да започне днес, не е ясно дали то ще приключи напълно до края на седмицата, каза зам.-ръководителят на градската администрация по местен телевизионен канал.

Ричмънд, който е бил столица на Конфедерацията по време на Гражданската война, преди две години започна да премахва много паметници, свързани с този период. Това стана на фона на протести с искания за расова справедливост, последвали убийството на чернокожия Джордж Флойд от бели полицаи. Сред премахнатите известни паметници беше внушителна статуя на генерал Стоунуол Джаксън, свалена през 2020 г. от бетонния си пиедестал на един от централните булеварди на града.

Градските власти в Ричмънд решиха да преместят паметниците в музея за история на чернокожите. Опитите за премахване на статуята на генерал Хил обаче са усложнени, защото през 1891 г. останките на пълководеца са погребани под монумента и те също трябва да бъдат преместени, предаде БТА.

Ричмънд вече похарчи 1,8 милиона долара за преместване на паметници, които са градска собственост, съобщи в. „Ричмънд таймс диспач“. Много статуи на герои на Конфедерацията са били поставени десетилетия след Гражданската война, през периода „Джим Кроу“, когато някои щати въвеждат нови сегрегационни закони, както и по времето на движението „Загубена кауза“, когато историци и общественици се опитват да обрисуват бунта на Юга като борба за защита на правата на щатите, а не на робството.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Свързани новини