Отидете към основна версия

2 970 30

Ще променят ли САЩ военния баланс в тази част на света

  • сащ-
  • индийски океан-
  • тихоокеански регион

Някои смятат, че е "твърде късно" за укрепване на американската военна мощ в регионите на Индийския и Тихия океан

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Някои американски законодатели имат съмнения относно военната сила на страната в регионите на Индия и Тихия океан. Това пише вестник Politico в свои материал.

По-рано САЩ обещаха да разположат такъв военен потенциал в районите на Индийския и Тихия океан, че "Китай дори да не помисли за нахлуване в Тайван". По-специално, помощник-министърът на отбраната Ели Ратнър ​​каза през декември, че 2023 г. „вероятно ще бъде годината на най-значимата трансформация по отношение на подреждането на американските сили в региона за поколение напред“. Въпреки това, според Politico, някои американски законодатели, както и съюзниците на Вашингтон, смятат, че е "твърде късно" за укрепване на военната мощ на САЩ в региона.

Така членове на Конгреса от Републиканската партия са на мнение, че изпълнението на това обещание ще бъде трудна задача за Пентагона. Законодателите твърдят, че това е така, защото Китай вече има флот, който е достатъчно голям и способен да „предизвика дългогодишното господство на САЩ“ в регионите на Индия и Тихия океан. Освен това членовете на Конгреса посочват проблемите във веригите за доставки, които усложняват доставките на оръжия за Тайван, причинени от пандемията и последиците от ситуацията около Украйна.

„Имаме риторичен ангажимент да променим баланса на силите в индийския и тихоокеанския регион, но той противоречи на реалността на това, което наистина се случва“, казва конгресменът Майк Галахър, който се очаква да председателства нов комитет по въпроси, свързани с Китай. Съпартиецът на Галахър Дон Бейкън (от Небраска), не вярва, че САЩ "се движат достатъчно бързо, за да променят баланса на силите в Тихия океан в своя полза".

На свой ред Александър Грей, който ръководеше персонала на Съвета за национална сигурност на Белия дом в администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, отбеляза, че за да се противопоставят на военната заплаха от Китай, САЩ „ще се нуждаят от по-голяма военноморска структура. сили, отколкото Вашингтон ще има в обозримо бъдеще."

Повечето държави в Югоизточна Азия вероятно няма да са склонни да предоставят военна или логистична помощ на САЩ в случай на конфликт с Китай поради опасения за възможна реакция от страна на Пекин.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.

Свързани новини