Отидете към основна версия

2 072 17

Стачната вълна в Европа продължава с пълна сила

  • стачка-
  • пенсиониране

Във втория кръг от преговорите, проведен в Кьолн за колективния договор на около 160 000 служители, не е постигнат напредък

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кабинният персонал на португалската авиокомпания ТАП (TAP) е потвърдил днес намерението си да проведе седемдневна стачка от идната сряда (25 до 31 януари) при липса на договореност с ръководството за колективен договор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преобладаващото мнозинство от около 1000 служители, които днес са се събрали на общо събрание, е решило да продължи започнатия през декември протест с двудневна стачка. Той доведе до отмяната на 360 полета и загуби за държавната авиокомпания, които се оценяват на 8 милиона евро.

Преговорите, целящи да избегнат нова стачка, са "преминали добре в рамките на разумното", но служителите продължават да са много недоволни от управлението, обясни председателят на Националния синдикат на персонала в гражданската авиация Рикарду Пенаройаш преди гласуването на персонала.

С оглед на плановете за преструктуриране, които включват сериозни орязвания на заплатите, ТАП се озова в центъра на полемика, която доведе до серия оставки в рамките на португалското правителство.

Португалската авиокомпания, чиито трудности нараснаха по време на пандемията, бе спешно изцяло ренационализирана през 2020 година в замяна на прилагането на план за преструктуриране, наложен от Брюксел.

Междувременно служителите в лондонското метро планират да проведат две стачки идния месец заради спор за безопасността, предаде ДПА.

Членовете на синдиката "Ейслиф" (Aslef) по линията Бейкърлу ще стачкуват на 4 и 11 февруари, след като гласуваха в полза на протеста.

Профсъюзът оспорва план, който според него ще позволи всички влакове да навлизат в странични коловози и в депа без проверка дали всички пътници са напуснали влака.

Германският синдикат "Ферди" (Verdi) също призова за общонационална стачка днес вечерта и утре (20 януари) заради спор за колективния трудов договор в германските пощи "Дойче пост" (Deutsche post), информира ДПА.

Служителите във всички центрове за писма и колети са призвани да стачкуват днес от 17:00 часа (18:00 часа) българско време и през целия утрешен ден, обяви днес "Ферди". Профсъюзът добави, че през идните дни ще има още стачки.

Във втория кръг от преговорите, проведен в Кьолн за колективния договор на около 160 000 служители, не е постигнат напредък.

Синдикатът настоява за 15-процентно увеличение на заплатите за договорен период от една година.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.

Свързани новини