Отидете към основна версия

9 234 342

САЩ изпращат над 30 танка Abrams в Украйна, това е „повратна точка“ във войната

  • танкове-
  • abrams-
  • m1 abrams-
  • сащ-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • танк-
  • ейбрамс

САЩ въоръжават Украйна с най-добрите танкове, за да защити своята земя от руските нашественици

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда, че планира да изпрати 31 танка M1 Abrams на Украйна, обръщайки дългопродължилата съпротива на администрацията във Вашингтон да изпълни исканията на Киев, предаде Си Ен Ен. Вашингтон не се впечатли особено от заплахите на режима на Путин да не изпраща танкове в Украйна.

Байдън каза, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е препоръчал този ход, тъй като той ще засили капацитета на Украйна да „защитава своята територия и да постига своите стратегически цели“.

„Танковете Abrams са най-добрите танкове в света. Освен това са изключително сложни за работа и поддръжка, така че ние също даваме на Украйна частите и оборудването, необходими за ефективното поддържане на тези танкове на бойното поле. Ще започнем да обучаваме украинските войски по тези въпроси на поддръжката и логистиката възможно най-скоро“, каза Байдън в Белия дом.

Американският сенатор-републиканец Линдзи Греъм заяви, че изпратените от Германия и САЩ танкове в Украйна бележат „повратна точка във войната“. Той добави, че „иска да направи комплимент на президента Байдън“ за предприемането на тази стъпка. Греъм каза: „Върнах се от Украйна миналата седмица, танковете ще бъдат определящи резултата от военна гледна точка. С танковете те имат шанс да си върнат земята. Без танковете войната щеше да бъде дълга." Греъм каза, че решението на Германия да предостави танкове е „признание, че не можем да бъдем сплашвани от Путин“.

Ще са нужни месеци на танковете Abrams, за да бъдат приведени в бойна готовност на фронта в Украйна, посочиха служители на администрацията на Байдън. Украинските войници ще трябва да бъдат обучени, а веригата на доставка на компоненти също е сложна. Байдън каза, че тази подкрепа на САЩ има за цел да помогне на Украйна да „защити своя суверенитет“. На 24 февруари 2022 г. Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна.

Президентът на САЩ Байдън каза пред репортери, че Германия не е оказвала натиск върху него да обяви изпращането на танкове Abrams в Украйна. "Германия не ме принуди да променя решението си. Искахме да сме сигурни, че всички сме заедно", каза той. По-рано Германия също обяви, че дава зелена светлина за изпращането на танкове „Леопард 2“ за ЗСУ. От месеци Украйна призовава западните си приятели да ѝ дадат танкове, за да защити земите си от руските терористи и да освободи окупираните такива.

Германия ще достави танкове "Леопард 2" на Украйна, потвърди канцлерът Олаф Шолц. Берлин също така ще позволи на други държави да снабдят Украйна с произведените в Германия бойни машини. Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви във вторник, че е насърчил партньорите, които вече разполагат с "Леопард", да започнат да обучават украинските войници как да използват машините. Полша, Финландия, Нидерландия и Норвегия също могат да изпратя танкове, а Великобритания вече обеща да изпрати на Украйна 14 танка Challenger.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 148 гласа.

Свързани новини