Отидете към основна версия

5 183 44

Молдовското правителство подаде оставка

  • молдова-
  • наталия гаврилица-
  • оставка-
  • правителство-
  • украйна-
  • война-
  • румъния-
  • русия-
  • мая санду

Новото правителство ще бъде номинирано от президента Мая Санду

Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица обяви, че нейното правителство подава оставка след бурни 18 месеца на власт, белязани от икономически сътресения и последващите трусове от войната на Русия срещу съседна Украйна, предаде агенция „Ройтерс“.

„Вярвам в молдовския народ. Вярвам в Молдова“, каза тя на брифинг, добавяйки: „Вярвам, че ще успеем да преодолеем всички трудности и предизвикателства“. Бившата съветска република с 2,5 милиона жители страда от рязко нарастваща инфлация и беше подложена на изпитание миналата година от притока на украински бежанци след руската непредизвикана агресия срещу Украйна.

Освен това Молдова претърпя прекъсвания на електрозахранването след руски въздушни атаки срещу украинската енергийна инфраструктура. Молдова се бори да прекъсне зависимостта си от руския газ. Избухнаха протести заради покачващите се цени, особено на газа от Москва, в това, което Кишинев описа като част от спонсорирана от Кремъл кампания за дестабилизиране на правителството. Гаврилица пое поста през август 2021 г., след като нейната проевропейска Партия на действието и солидарността си осигури мнозинство в парламента с мандат за изчистване на корупцията.

Тази оставка е следствие на поредицата от кризи, обхванали малката държава, откакто миналата година започна руската инвазия в съседна Украйна, пише AP. Гаврилица каза на пресконференция, че "е дошло време да обяви своята оставка" и добави, че никой не е очаквал правителството ѝ, съставено през лятото на 2021 г., "да успее да се справи с толкова много кризи, предизвикани от руската агресия в Украйна". Новото правителство ще бъде номинирано от президента Мая Санду, но е необходимо да бъде одобрено от 101-местния парламент на Молдова.

По-рано днес началникът на украинския генерален щаб генерал Валерий Залужни заяви, че две руски ракети са навлезли във въздушното пространство на Румъния и Молдова, преди да влязат в Украйна. По думите му двете ракети "Калибър" са били изстреляни от Черно море. Вестник "Украинска правда" цитира говорител на военновъздушните сили, който е заявил, че Киев е можел да свали ракетите, но не го е направил, тъй като не е искал да застраши живота на цивилни в други държави. Молдовското дипломатическо ведомство съобщи, че е извикало руския посланик във връзка със случая, предаде ТАСС. "Министърът на външните работи Нику Попеску нареди спешно да бъде извикан руският посланик в Кишинев Олег Васнецов в министерството на външните работи, за да посочи на руската страна недопустимото нарушение на въздушното ни пространство", се казва в изявление на пресслужбата на министерството.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини