Отидете към основна версия

2 628 38

Блинкън предупреди страните от Централна Азия за опасностите от войната в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • антъни блинкън-
  • война-
  • сащ

Централноазиатските страни запазват позиция на неутралитет във връзка с Украйна, като не подкрепят нито нахлуването на Русия, нито осъждането на войната от САЩ и Запада, отбелязва АП

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американското правителство днес обеща да подкрепи независимостта на петте централноазиатски бивши съветски републики и ги предупреди, че стойността на Русия като партньор е сериозно компрометирана от нейната война срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е на посещение в Казахстан, каза, че нито една страна, в частност тези, които по традиция са в орбитата на Русия, не може да си позволи да пренебрегне заплахите от руската агресия не само към своята територия, но и към основания на правила международен ред и глобалната икономика. Той подчерта важността на зачитането на "суверенитета, териториалната цялост и независимостта".

Централноазиатските страни запазват позиция на неутралитет във връзка с Украйна, като не подкрепят нито нахлуването на Русия, нито осъждането на войната от САЩ и Запада, отбелязва АП.

"Откакто станаха първата държава, признала Казахстан през декември 1991 г., САЩ са твърдо ангажирани със суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Казахстан и страните в региона", каза Блинкън след среща в Астана с външните министри от т. нар. група Ц5+1, включваща Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан плюс САЩ.

Той заяви на пресконференция с казахстанския външен министър Мухтар Тлеуберди, че е "потвърдил непоколебимата подкрепа на САЩ за Казахстан . . . свободно да определя своето бъдеще".

Тлеуберди, както по-рано и казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев, благодари на Блинкън за ангажимента на САЩ към свободата на Казахстан, но показа, че страната му едва ли би възприела проруска или прозападна позиция. Според него Казахстан ще продължи да действа в свой национален интерес и да води "балансирана многостранна външна политика", предвид "сложната международна обстановка".

Той заяви, че Казахстан няма да позволи територията му да бъде използвана за каквато и да е руска агресия или заобикаляне на санкции, макар да има много близки исторически връзки както с Русия, така и с Украйна. По думите му Казахстан не вижда заплаха от Русия, въпреки че има най-дългата в света сухопътна граница с нея.

Блинкън, който днес е в Казахстан, а утре ще бъде в Узбекистан, е на първото си посещение в Централна Азия като държавен секретар на САЩ. Това става няколко дни след навършването на една година от нахлуването на Русия в Украйна, което разтърси региона.

Нито една от петте централноазиатски бивши съветски републики, обикновено смятани за част от сферата на влияние на Кремъл, не подкрепи публично нападението.

Казахстан прие десетки хиляди руснаци, избягали от родината си заради обявената през есента мобилизация. Откакто руските войски влязоха в Украйна миналия февруари, Токаев проведе три телефонни разговора с украинския президент Володимир Зеленски, в които призова за дипломатическо уреждане на конфликта в съответствие с Устава на ООН и международното право.

Петте бивши съветски републики от Централна Азия, както и Индия, която Блинкън ще посети след Узбекистан, обаче се въздържаха, когато миналата седмица Общото събрание на ООН гласува резолюция за осъждане на инвазията като нарушение на основните международни принципи.

"Ако позволим (тези принципи) да бъдат нарушавани безнаказано, това отваря перспективата самата Русия да продължи да обмисля по-нататъшна агресия срещу други страни, ако нейният поглед се спре върху тях, или други страни ще си извлекат погрешна поука и кандидат-агресори във всяка част на света ще си кажат – "ако на Русия може да ѝ се размине, тогава може и на нас". Това е рецепта за един конфликтен свят, един нестабилен свят, свят, в която не мисля, че някой от нас иска да живее", каза Блинкън.

"Затова е толкова важно толкова много страни да се изправят и да кажат: не, не приемаме това", заяви той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 55 гласа.

Свързани новини