Отидете към основна версия

5 748 64

На 140 км от Маями! Най-високопоставеният руски служител по сигурността беше в Куба

  • куба-
  • русия-
  • мигел диас-канел-
  • николай патрушев

По-рано тази седмица Николай Патрушев посети и Каракас, където се срещна с венецуелския президент Николас Мадуро

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Николай Патрушев - най-високопоставеният съветник по сигурността на руския президент Владимир Путин, беше тази седмица в Хавана и се срещна с бившия кубински лидер Раул Кастро, а кубински медии определиха посещението му като „работно“, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В сряда вечерта кубинската държавна телевизия излъчи кадри как 91-годишният кубински лидер, който официално е в пенсия, прегръща Патрушев, който след това поздравява настоящия президент Мигел Диас-Канел.

71-годишният Патрушев е хардлайнер, който е работил заедно с Путин в КГБ, а по-късно е директор на Федералната служба за сигурност, която наследява Комитета за държавна сигурност. Впоследствие Патрушев става генерал и в момента е секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Кубинските и руските медии съобщиха оскъдни подробности за визитата. Според руската агенция ТАСС Патрушев ще проведе в Хавана „разширени руско-кубински междуведомствени консултации по въпросите на сигурността“.

На срещата, заедно с други руски служители по сигурността, пристигнали с Патрушев присъстваше и дивизионен генерал Ласаро Алберто Алварес Касас. Той е начело на министерството на вътрешните работи, което управлява разузнавателните агенции в страната. На снимките и видеоматериалите, разпространени от кубински медии, нямаше никакви други високопоставени кубински служители.

За разлика от Путин, който рядко пътуваше миналата година, Патрушев, един от най-твърдите защитници на руската инвазия в Украйна, пътуваше в чужбина в опити да събере подкрепа и да заздрави икономическите връзки с други държави за противопоставяне на американските и европейките икономически санкции.

По-рано тази седмица Патрушев посети Венецуела, където се срещна с венецуелския президент Николас Мадуро.

Патрушев е бил в Куба няколко пъти, последно през 2019 г., успоредно с укрепване на двустранните икономически и военни връзки. Миналата година кубинското правителство засили търговията и вноса на руски петрол, а наскоро обяви, че се допитва до Русия за разширяване на частния сектор на острова.

Руското правителство пък се съгласи да отсрочи изплащането на кубинския дълг до 2027 г.

Куба е част от група развиващи се държави, които в ООН или подкрепят Русия, или се въздържат при критични гласувания за осъждане на инвазията на Путин в Украйна. Кубинските държавни медии редовно отделят място на руската военна пропаганда, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.

Свързани новини