Отидете към основна версия

885 17

Неуморим! Борис Джонсън иска да прави баща си рицар

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • стенли джонсън

Като премиер, през 2020 г. Джонсън назначи брат си Джо Джонсън в Камарата на лордовете - горната камара на парламента, където той има място до живот

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият британски премиер Борис Джонсън предложи баща си Стенли Джонсън за рицарско звание, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на в. "Таймс".

Отбелязва се, че списъкът с номинации на бившия министър-председател включва около 100 имена и е значително по-дълъг от този на неговите предшественици Тереза Мей и Дейвид Камерън, които са предложили по около 60 души.

Бившите премиери на Великобритания имат право да номинират за получаване на рицарско звание и други почести лица, които смятат за достойни. Рицарството повишава обществения профил на дадено лице, предоставяйки титлата "сър" или "дама" на притежателя му.

Предложението на Джонсън обаче повдига обвинения в шуробаджанащина.

Не се уточнява за какъв принос е номиниран Стенли Джонсън.

Бащата на Борис Джонсън е бивш член на Европейския парламент, писател и телевизионна личност. Миналата година той получи френско гражданство.

Премиерът Риши Сунак има правомощие да блокира всякакви номинации за отличие. Неговият министър на науката Мишел Донелан заяви, че има по-важни въпроси за разрешаване, когато беше попитана дали би имало проблем с рицарството за бащата на Джонсън.

"Очевидно е правомощие на бившия министър-председател да прави такива предложения, но ще видим дали тази история е вярна или не", отвърна тя.

Като премиер, през 2020 г. Джонсън назначи брат си Джо Джонсън в Камарата на лордовете - горната камара на парламента, където той има място до живот.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.

Свързани новини