Отидете към основна версия

3 493 37

САЩ и Германия са срещу грузинския закон за чуждите агенти

  • сащ-
  • русия-
  • германия-
  • грузия-
  • закон-
  • чуждестранни агенти

Това законодателство наистина ще има опустошителното въздействие върху грузински организации и групи, които вършат добра работа

Снимка: Shutterstock

Посланиците на САЩ Кели Дегнан и Германия Петер Фишер коментираха с тревога дебатите в Грузия по отношение на спорен закон, който ще регулира "чуждите агенти" в страната.

"Ние не сме се отказали от усилията да убедим и подтикнем правителството да не пристъпва към това законодателство.", заяви Дегнан.

Тя припомни, че САЩ, ООН, ЕС, COE, наред с други приятели на Грузия, са изразили дълбока загриженост относно това законодателство, което "вероятно ще стигматизира гражданското общество, ще заглуши независимите медии и несъгласните гласове, точно както направи подобно законодателство в Русия и други страни като Русия.

Посланикът каза, че няма нужда от законодателство, тъй като има достатъчно прозрачност по отношение на това как се използва чуждестранната помощ в Грузия.

Това законодателство наистина ще има опустошителното въздействие върху грузински организации и групи, които вършат добра работа, за да помогнат на други грузинци в нужда в цялата страна. Не е необходимо и ние призоваваме парламента да преразгледа, да оттегли това законодателство, то не е необходимо и не е в най-добрия интерес на Грузия."

Нейният германски колега, посланик Петер Фишер написа в "Туитър", че позицията на ЕС по проектозаконите остава същата, цитирайки изявлението на ЕСВД, направено по-рано, че "приемането на проектозакона би било в противоречие със стремежите на Грузия за ЕС и с нормите и ценностите на ЕС".

Припомняме, че в грузинския парламент днес се стигна до бой заради закона.

Според критиците законопроекта е моделиран по драконовското законодателство в съседна Русия.

Законът изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти и да бъдат подложени на мониторинг от страна на министерството на правосъдието. При отказ ще следват солидни глоби.

Критиците го сравняват с руски закон от 2012 г., който оттогава непрекъснато се разширява и се използва за репресии срещу руското гражданско общество и независимите медии. Те смятат закона за символ на авторитарна промяна в Грузия.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили обяви, че ще наложи вето на закона, който според нея ще застраши надеждите на Грузия за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. Парламентът обаче може да преодолее президентското вето.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 37 гласа.

Свързани новини