Отидете към основна версия

2 208 29

Расмусен: Ако Тръмп се състезава за Белия дом, може да рухне консенсусът за Украйна

  • украйна-
  • доналд тръмп-
  • русия-
  • владимир путин-
  • републиканска партия-
  • андерс фог расмусен

Бившият генерален секретар на НАТО посочва, че политиката на Доналд Тръмп по отношение на войната би означавала капитулация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди, че ако Доналд Тръмп е кандидатът на Републиканската партия за следващите президентски избори в САЩ, това може да доведе до спиране на помощта за Украйна, предаде Униан.

По думите на Расмусен, дори само ако Тръмп спечели републиканската номинация за вота през 2024 г., той може да разруши двупартийната подкрепа за отбраняващата се страна. Предишният американски президент многократно възхваляваше Путин като умен стратег през първите дни на пълномащабната руска инвазия и наскоро заяви, че Киев е трябвало да се съгласи да даде на Русия някои свои територии.

Расмусен посочва, че политиката на Тръмп по отношение на Украйна би означавала капитулация.

"Аз наричам това геополитическа катастрофа – ако Тръмп бъде издигнат – тъй като влиянието му в кампанията би било разрушително. Това би доближило ужасните идеи на Тръмп към мейнстрийма и би затруднило получаването на подкрепа в Конгреса (за продължаване на помощта за Украйна във войната - б.р.).“ – подчертава Расмусен.

Той допълва, че според социологическите проучвания в САЩ се забелязва известен спад в подкрепата за оказването на военна помощ за Украйна. Евентуална кандидатура на Тръмп може още повече да задълбочи този процес.

"Елементарният факт, че мислите му са насочени към определен елемент, определен сегмент от американското общество, подтиква американската политика в погрешна посока", продължава бившият генерален секретар на НАТО.

Нещо повече – Расмусен разглежда кандидатурата на Тръмп, като опит за саботиране на подкрепата на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Свързани новини