Отидете към основна версия

5 852 42

Ето защо Казахстан конфискува имуществото на „Байконур“

  • байконур-
  • казахстан-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • космодрум

Казахстанският министър на цифровото развитие каза, че преговорите продължават

Снимка: БГНЕС/ EPA

Казахстанските власти конфискуваха имуществото на главния оператор на космодрума Байконур като за главна причина се посочва продължаващ спор за дългове, предаде De Re Militari.

На 7 март казахстанските медии съобщиха, че съдебни изпълнители са конфискували собствеността на Център за експлоатация на наземната космическа инфраструктура, дъщерно дружество на руската държавна Роскосмос, и е издала забрана за пътуване.

Компания дължи дълг от 13,5 милиарда тенге (2 милиарда рубли или около 29 милиона долара) към съвместното казахстанско-руско предприятие Baiterek JSC. Арбитражният съд към Международния финансов център в Астана (AIFC) се произнесе в полза на Байтерек миналата година и взе решение за принудителни действия още през ноември 2022 г. Центърът беше информиран в края на януари тази година, но очевидно не е платил дълга си.

Казахстанският министър на цифровото развитие, иновациите и космическата индустрия Багдат Мусин каза, че преговорите продължават и поясни, че въпросът се отнася конкретно до ЦЕНКИ, а не до целия космодрум Байконур. През август 2022 г. Мусин се срещна с генералния директор на Роскосмос Юрий Борисов, след което беше обявено, че „проектът Байтерек“, първото тестово изстрелване на Союз-5, ще бъде отложено за 2024 г. Казахските медии съобщават, че Борисов е разменил остри думи с Мусин за закъснението, а Мусин нарече критиките „дипломатическа грешка“.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 44 гласа.

Свързани новини