Отидете към основна версия

2 188 57

Москва се оправдава в ООН: Украинските деца от военната зона не са отвличани или осиновявани

  • василий небензя-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • мария лвова-белова

Международният наказателен съд обвини руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, руския комисар по правата на детето, че са извършили военно престъпление с незаконното депортиране на стотици деца от Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя отрече обвиненията, че страната е извела целенасочено деца от Украйна или е позволила да бъдат осиновени, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди две седмици Международният наказателен съд обвини руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, руския комисар по правата на детето, че са извършили военно престъпление с незаконното депортиране на стотици деца от Украйна и прехвърлянето им от окупирани от Русия украински райони. Киев заяви, че разследва депортацията на над 19 000 деца, разделени от родителите си в "центрове за филтриране" или отнети от хората, които са се грижели за тях след смъртта на родителите им.

Москва отрича тези обвинения, като твърди, че само е направила необходимото за защита на деца, изложени на риск в териториите, над които е поела контрол. Според руските власти милиони хора са решили да се преместят в Русия, отбелязва Ройтерс.

"Говорим за евакуация от военна зона в пълно съответствие със задължения по силата на международните хуманитарни норми, както и с Конвенцията за правата на детето", заяви Небензя в интервю за ТАСС. "Милиони хора са били евакуирани така, включително деца, които, в повечето случаи, пристигат на руска територия с родителите си, настойници и попечители."

Представителят на Русия в ООН заяви, че само малък брой деца са били открити в детски домове или без родителски грижи и че "първостепенно внимание е било отделено на разполагането на непълнолетни и малолетни в семействата на живеещи в Русия техни роднини". Твърденията на Запада, че децата са били осиновени, са "целенасочено подвеждащи", увери Небензя. "Говорим за временно предварително попечителство или временно попечителство", уточни той.

Руският дипломат добави, че на децата не се пречи да се свързват или комуникират с родителите си или с приятели, независимо къде живеят. Родителите може да се обърнат за помощ към службата, оглавявана от Лвова-Белова, за да се съберат с децата си.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини