Отидете към основна версия

5 537 188

България е изразила готовност да дари изтребители на Украйна, според секретни документи на Пентагона

  • изтребители-
  • българия-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • миг-29-
  • самолети-
  • пентагона-
  • нато-
  • сащ

Разследването за изтичането на документите е в началния си стадий

Снимка: БГНЕС

Един от документите на Пентагона, изтекли в социалните мрежи, разкрива какво САЩ смятат за намерението на някои европейски държави да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли от повече от година, съобщава агенция Си Ен Ен, цитирана от БТА.

Според документа на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29. Това е "предизвикателство", според доклада, защото подобна стъпка би оставила страната без бойни самолети, необходими за изпълнение на нейните патрули за охрана на въздушното пространство ("еър полисинг"), поне до доставянето на американски самолети Ф-16. Това обаче може да се случи "най-малко след година".

Американски официални лица заявиха, че разследването за изтичането на документите е в началния си стадий, но разследващите не възможността зад него да стоят проруски елементи, отбелязва Ройтерс. Някои от документите изглежда са били променени по начин, който представя в по-благоприятна светлина руската позиция. Поне един от тях е отбелязан като некласифициран, но съдържа свръхсекретна информация.

Документите, които изглежда поне отчасти идват от Пентагона и са обозначени като строго секретни, предлагат тактическа информация за войната в Украйна, включително за бойните възможности на страната. Според един от служителите на министерството на отбраната много от документите изглежда са били подготвени през зимата за генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, и други висши американски военни, но са били достъпни и за други служители и контрактори с необходимите разрешения за достъп до класифицирана информация, пише вестник "Вашингтон поуст".

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че разследва изтичането на информация, за което първи съобщи в. "Ню Йорк таймс". Файловете са включвали секретни слайдове от презентация на брифинг за Китай, за военния театър в Индийско-тихоокеанския регион и подробности за Близкия изток и тероризма, наред с други неща. Един от изтеклите документи се състоеше от карта, за която се твърдеше, че показва състоянието на бойните действия, които в момента се водят в източния украински град Бахмут, пише в. "Индипендънт".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 61 гласа.

Свързани новини