Отидете към основна версия

2 501 17

Преврат в Судан! Паравоенни сили съобщиха, че са завзели президентския дворец

  • генерал мохамед хамдан дагало-
  • судан-
  • хартум

Политическите партии, които първоначално подписаха споразумение между армията и СБП, призоваха страните да прекратят с бойните действия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) заявиха, че са поели контрол върху президентския дворец, резиденцията на командващия армията генерал Абдел Фатах Бурхан и международното летище в Хартум, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление силите уточниха, че са завзели още две летища - в северния град Мерове и в Ел Обейд, в южната част на страната.

Суданските военновъздушни сили извършват операции за противодействие на влиятелните паравоенни СБП, заявиха в комюнике въоръжените сили на фона на сблъсъци на различни места в страната.

Телевизионни кадри показаха военен самолет над столицата Хартум, но Ройтерс не може да потвърди по независим път автентичността им.

Сблъсъци между паравоенните и армията избухнаха и в град Ел Фашер, столица на щата Северен Дарфур. Изстрели могат да бъдат чути в няколко района на регионалната столица. Очевидци съобщават за изстрели и в съседни градове.

Журналист на Ройтерс съобщава, че по улиците на Хартум са разположени оръдия и бронетранспортьори и се чуват стрелба с тежка артилерия близост до щабовете на въоръжените сили и на СБП.

Според местни лекари сблъсъци е имало и в жилищни квартали, при което са пострадали цивилни.

Армията заяви, че СБП са се опитали да атакуват няколко нейни подразделени. Очевидци от много части на страната съобщават за стрелби с тежка артилерия, което подклажда опасения от избухване на пълномащабен конфликт.

СБП, които според някои анализатори разполагат с около 100 000 бойци, твърдят, че армията първа е атакувала силите им.

СБП, оглавявани от бивш лидер на милиции – генерал Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемеди, заявиха по-рано, че армията е обкръжила една от базите им и е открила огън с тежка артилерия.

Продължаващата конфронтация между армията и СБП може значително влоши сигурността в обширната по територия страна, опитваща се да се справи с икономически колапс и изблици на междуплеменно насилие.

Политическите партии, които първоначално подписаха споразумение между армията и СБП, призоваха страните да прекратят с бойните действия.

Посолствата на Русия и на САЩ в Судан също апелираха за слагане край на насилието, а това на Великобритания в Судан призова сънародниците си да не излизат по улиците.

Враждебните действия избухнаха след дни на напрежение между армията и СБП, което може да подкопае дългогодишните усилия на страната да се върне към цивилно управление след поредица от местни конфликти и военни преврати.

Хемеди, един от най-страховитите лидери на милициите в Дарфур, се възприе водеща роля в планирания преход към демокрация, внасяйки смут сред военните командири и ускорявайки мобилизацията на войски в столицата Хартум.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини