Отидете към основна версия

10 023 284

В НАТО са разочаровани от контраофанзивата на Украйна

  • контраофанзива-
  • война-
  • сащ-
  • нато-
  • украйна-
  • русия

САЩ и техните съюзници все пак „остават оптимисти“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Контраофанзивата на Украйна има по-малък успех от очакваното и руските сили показват повече способности да се бият, отколкото се очакваше от западните оценки. Това казаха двама западни служители и висш военен на САЩ пред CNN.

Контраофанзивата на Киев „не отговаря на очакванията на нито един фронт“, каза едно от официалните лица.

Според западни оценки руските отбранителни линии се оказват добре укрепени, което затруднява украинските сили. Освен това руските сили постигнаха успех в унищожаването на украинската бронетехника с ракетни атаки и мини и използват въздушната мощ по-ефективно. Няколко служители също казаха пред CNN, че лошото време се оказва проблем за украинските сили.

Въпреки това се посочва, че контранастъплението все още е в ранен етап – и че САЩ и техните съюзници „остават оптимисти“, че украинските сили ще могат да постигнат териториални победи с течение на времето. САЩ и техните съюзници вероятно ще изчакат поне до юли за по-пълна оценка на напредъка на контранастъплението, което започна постепенно през последните няколко седмици.

Самите украински сили се адаптират към руската тактика и отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски призна в сряда, че напредъкът е „по-бавен от желаното“.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 75 гласа.

Свързани новини