Отидете към основна версия

4 361 24

Сръбската армия отправи спешно искане към силите на НАТО в Косово

  • косово-
  • милан мойсилович-
  • кейфор-
  • сърбия-
  • сърби-
  • албанци-
  • балкани-
  • нато-
  • война

Сръбската войска е изпратила молба за защита на сърбите в Косово

Снимка: БГНЕС/ EPA

Началникът на Генералния щаб на сръбската войска генерал Милан Мойсилович каза на пресконференция днес в Белград, че е изпратил молба до мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР да предприемат спешни мерки за защита на сръбския народ в Косово и правото му на съществуване, предаде Танюг, съобщи БТА.

Той допълни, че сръбската войска е готова да изпълни всяко нареждане на върховния главнокомандващ и президент на Сърбия Александър Вучич, свързано с общата криза в сигурността. “Съобщих на командира на КейФОР (Анджело Микеле Ристуча), че изискваме спешни мерки в защита на сръбския народ в Косово. Това е нашата молба към КейФОР и другите международни организации”, каза генерал Мойсилович, цитиран от РТС.

По думите му, сърбите в Косово са изложени на “страшен погром от страна на режима на косовския премиер Албин Курти”, а единствената им вина са имената и фамилиите и това, че не искат да напуснат огнищата си. “Сръбската войска, в съответствие с конституцията на Сърбия и устава на ООН, и ако получи нареждане от върховния главнокомандващ, ще изпълни всички свои задачи по отношение на общата криза в сигурността”, каза още генерал Мойсилович.

Напрежението между Сърбия и нейната някогашна област продължава, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Белград не признава. То ескалира, след като сърбите в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където те са мнозинство, започнаха ежедневни протести от 26 май пред общинските сгради. Те протестират срещу албанските кметове в тези общини, които бяха избрани на местните избори с избирателна активност от 3,5 на сто, тъй като сърбите бойкотираха вота. На 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби. След това косовската полиция задържа няколко косовски сърби, а Сърбия – трима косовски полицаи.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини