Отидете към основна версия

2 145 79

Потвърдено! Пентагонът ще предостави на Киев касетъчни боеприпаси като част от нов пакет с военна помощ

  • касетъчни бомби-
  • касетъчни боеприпаси-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • пентагон

Решението идва въпреки широкоразпространените опасения, че този тип боеприпаси могат да причиняват цивилни жертви

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е решила да предостави на Украйна касетъчни боеприпаси и се очаква да обяви днес, че Пентагонът ще изпрати хиляди такива боеприпаси като част от нов пакет с военна помощ на стойност до 800 милиона долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на запознати с решението свои източници, пише БТА.

Решението идва въпреки широкоразпространените опасения, че този тип боеприпаси могат да причиняват цивилни жертви. По тази причина ООН призова Русия и Украйна да се въздържат да ги използват.

Пентагонът ще достави на Украйна боеприпаси, след чиято употреба ще остават по-малко неексплодирали елементи, които биха представлявали заплаха за цивилното население.

Вчера представители на американското правителство, говорили при условие за анонимност, изразиха очакване военната помощ за Украйна да бъде обявена днес. Оръжията ще бъдат предоставени от запасите на Пентагона и в пакета също така ще бъдат включени бронирани машини "Брадли" и "Страйкър", както и други боеприпаси, добавиха те.

Украинските власти искат оръжията да им бъдат предоставени, за да им подпомогнат в тяхната кампания за пробиване на линиите на руските войски и за постигане на успехи в продължаващата контраофанзива.

Представители на правителството на САЩ твърдят, че руските сили вече използват касетъчни боеприпаси на бойното поле и в населени с цивилни райони, посочва АП.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 40 гласа.

Свързани новини