Отидете към основна версия

5 691 125

„Ню Йорк Таймс“: Украйна загуби 20% от оръжията в първите 2 седмици на контраофанзивата

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • оръжия-
  • танкове

Първите етапи на контраофанзивата ще бъдат най-трудни за украинската армия

Снимка: БГНЕС/ EPA

През първите две седмици от контраофанзивата на Украйна около 20 процента от оръжията, които тя изпрати на бойното поле, бяха повредени или унищожени, според американски и европейски служители, цитирани от вестник „Ню Йорк Таймс“.

Оръжията включват някои от модерните западни бойни машини - танкове и бронетранспортьори - с които украинците разчитаха да отвърнат на руснаците.

Стряскащият процент на загуби спадна до около 10 процента през следващите седмици, казаха добре осведомени източници. Част от подобрението дойде, защото Украйна промени тактиката си, като се съсредоточи повече върху изтощаването на руските сили с артилерия и ракети с голям обсег. Украйна действа много внимателно, защото иска да запази своите войници, както и западните бойни машини, с които да проведе голямата атака по време на контраофанзивата.

Но тази добра новина прикрива някои мрачни реалности. Загубите на бойното поле намаляха, защото самата контраофанзива се забави - и дори спря на места - докато украинските войници се борят срещу страхотната отбрана на Русия. И въпреки загубите, украинците досега са взели само пет от 60-те мили, които се надяват да изминат, за да стигнат до морето на юг и да разделят руските сили на две.

Русия имаше много месеци, за да се подготви за контранастъплението, а фронтът е осеян с мини, капани за танкове и вкопани войски, докато руските разузнавателни дронове и хеликоптери все по-често биват използвани за разузнаване и бойни мисии. Предвид тези укрепления, казват експерти, не е изненадващо, че Украйна ще претърпи сравнително сериозни загуби в ранните етапи на кампанията.

Тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че е имало кратка пауза в операциите преди няколко седмици, но обвини за това липсата на оборудване и боеприпаси и призова западните съюзници да ускорят темпото на доставките. С доставката на касетъчни боеприпаси от Съединените щати темпото може да се ускори.

Военни експерти отдавна казват, че първите 15 мили от контранастъплението ще бъдат най-трудни, тъй като атакуващите войски обикновено се нуждаят от три пъти повече мощ - независимо дали в оръжия, персонал или и двете - отколкото отбранителните сили.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 54 гласа.

Свързани новини