Отидете към основна версия

6 568 186

България произвежда 155 мм снаряди за Украйна, договорът е за 400 милиона долара

  • оръжия-
  • боеприпаси-
  • снаряди-
  • българия-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • сащ-
  • договор

Документите на САЩ предполагат наличието на големи производствени мощности в България

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

България произвежда 155 мм снаряди за Украйна благодарение на договор със САЩ за 402 млн. щатски долара, съобщи новинарският уебсайт „DefenseOne”, предаде De Re Militari.

Според документите на Армията на САЩ и Правителството за сключване на договори България през цялото време е произвеждала 155-милиметрови снаряди за Украйна, като Щатите са посредник, а доставките са планирани за следващата година.

Украинските артилеристи изстрелват до 240 000 снаряда месечно, или 12 пъти повече от месечното производство на САЩ. За да реши този проблем Вашингтон възложи договор на стойност 522 млн. долара през януари от американската армия на отбранителния гигант Northrop Grumman и по-малка компания Global Military Products.

В обявлението за договора се казва, че двете фирми ще се състезават за по-малки поръчки в рамките на лимита от 522 млн. долара до 2027 г. Федералната система за данни за обществени поръчки показва, че по-голямата част от парите - 402 млн. долара - вече са били отпуснати на Global Military Products. Тя посочва и откъде идват снарядите - България. Документите на САЩ предполагат наличието на големи производствени мощности за 155 мм снаряди в България, твърдят експерти.

"Произведено в България е най-простото обяснение тук", каза Грег Сандърс, заместник-директор на Групата за отбранително-индустриални инициативи към мозъчния тръст CSIS. С това са се съгласили и други, като Матю Джордж, старши изследовател в Стокхолмския международен институт за изследване на мира, и Джери Макгин, бивш висш служител от кариерата в Службата за производство и политика на индустриалната база на Министерството на отбраната, който сега е изпълнителен директор на Центъра за държавни поръчки "Грег и Камил Барони" в университета "Джордж Мейсън".

С договора на стойност 402 млн. долара могат да бъдат закупени до 800 000 155-милиметрови снаряди по 500 долара за брой. Джордж пък предупреждава, че транспортът и другите логистични дейности вероятно ще повишат цената на единица. “DefenseOne” се е свързала с две български фирми (ВМЗ Сопот и „Трансмобил“), които рекламират производство на 155 мм снаряди и с “Global Military Products”. От ВМЗ отговорили, че нямат възможност за производство на такива снаряди, “Трансмобил“ и “Global Military Products” не са отговорили.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 62 гласа.

Свързани новини