Отидете към основна версия

4 829 32

Напрежение в Пасифика! Китай настъпва в Тихоокеанския регион

  • китай-
  • нова зеландия-
  • тайван-
  • тихи океан-
  • пасифик-
  • крис хипкинс

Възходът на Пекин и начинът, по който той се стреми да упражнява това влияние, е основен двигател на нарастващата стратегическа конкуренция, особено в Тихоокеанския регион

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Tихоокеанският регион става по-оспорван, по-малко предвидим и по-малко сигурен, тъй като Китай става все по-настоятелен. Това заяви премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс, цитиран от Гардиън.

Според него е важно Нова Зеландия да продължи да се ангажира с Китай, за да изгражда диалог.

Нашият регион става все по-оспорван, по-малко предсказуем и по-малко сигурен. И това поставя предизвикателства за малки страни като Нова Зеландия, които разчитат на стабилността и предвидимостта на международните правила за нашия просперитет и сигурност, поясни той.

По думите му възходът на Китай и начинът, по който той се стреми да упражнява това влияние, е основен двигател на нарастващата стратегическа конкуренция, особено в Тихоокеанския регион.

Премиерът посочи, че в тази все по-сложна глобална среда отношенията на Нова Зеландия с Китай ще продължат да изискват внимателно управление. Уелингтън е възприел по-примирителен подход към Китай, отколкото Австралия или другите си партньори по сигурността.

Хипкинс подчерта, че малка страна като Нова Зеландия не може да работи сама и правителството признава значението на изграждането на партньорства и приобщаване за справяне с глобалните предизвикателства. Подходът на Нова Зеландия често ще съвпада с този на нашите партньори с най-сходно мислене, с които споделяме много общи интереси и ценности, поясни той.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини