Отидете към основна версия

18 Юли, 2023 23:30, обновена 18 Юли, 2023 23:30 4 566 179

Пентагонът: Украинската контраофанзива е далеч от провал

  • марк мили-
  • лойд остин-
  • пентагон-
  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • война

Предстоят още много битки и Киев има значително количество бойна мощ, която все още не е използвана, разкри генерал Марк Мили на пресконференция заедно с американския министър на отбраната Лойд Остин

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генерал Марк Мили председател на Обединения комитет на началник-щабовете на армията на САЩ коментира във вторник, че продължаващата украинска контраофанзива срещу руските сили е далеч от провал.

"Предстоят още много битки" и Украйна има "значително количество бойна мощ, която все още не е използвана", разкри Мили на пресконференция заедно с американския министър на отбраната Лойд Остин.

Киев постига "напредък" и "загубите на Русия продължават да нарастват", според Остин.

"Украйна вдъхнови света със своята смелост и дух пред лицето на незаконната руска агресия. Войната по избор на Русия вече продължава повече от 500 дни. Беше напълно непровокирано. Това е напълно ненужно. И е напълно несправедливо.

Русия продължава да бомбардира градовете на Украйна. Никой цивилен не е в безопасност. А руските ракетни обстрели и удари с дронове причиниха неизброими смъртни случаи, наранявания и травми на невинни украински мъже, жени и деца.

Но след повече от година война целият свят може да види провала на Русия да постигне целите на своята агресивна война.

Украинският народ показа дълбока издръжливост пред лицето на голямата жестокост. А силите на Украйна продължават да се бият храбро, за да защитят своите съграждани и страната си.

Контраофанзивата на Украйна бележи ключов момент в тази трагична война. Украинските въоръжени сили поеха инициативата да си възвърнат контрола над своята суверенна територия. Но агресията на Русия срещу Украйна създаде изключително нестабилна ситуация. Войната на Путин продължава да взема ужасни и кървави жертви."

"Както казах, битката на Украйна за свобода е маратон, а не спринт. Доставихме на Украйна критични способности като противовъздушна отбрана и боеприпаси. И ние няма да се откажем.

Така че тази Контактна група се събра отново, за да отстоява някои важни общи принципи. Суверенитет. Човешки права. Свободата. И отказ да се живее в свят, в който големите държави могат просто да нападнат своите мирни съседи и да преначертаят границите със сила.

Така че не се заблуждавайте. Ще продължим да правим всичко на този свят, за да получи Украйна това, от което се нуждае.

И тази контактна група е постоянно доказателство за нашата обща решимост. И ние ще продължим да стоим до защитниците на Украйна, както правим от началото на инвазията на Русия. Ще продължим да предоставяме на Украйна това, от което има нужда, когато има нужда.

И Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна, докато тя укрепва своите способности и се бори да живее в свобода и сигурност. Ще продължим да предоставяме обучение, оборудване и подкрепа на украинските въоръжени сили, за да помогнем за изграждането на способна и професионална украинска армия, която може да се защитава сега и да възпира агресия в бъдеще.

По-рано този месец Съединените щати предоставиха друг пакет за помощ за сигурността на Украйна, оценен на 800 милиона долара. Този пакет финансира повече системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, както и критични боеприпаси, от които Украйна се нуждае точно сега. Освен това предоставяме още Bradley, Strykers, противотанкови системи Javelin и оборудване за разчистване на мини.

Този пакет подчертава дълбокия ангажимент на президента Байдън да подкрепя Украйна в дългосрочен план.

И аз съм горд, че към нас се присъединиха в това историческо усилие толкова много верни съюзници и ценни партньори. И ние дълбоко ценим усилията, които всички вие полагате, за да подкрепите правото на Украйна да живее като суверенна държава.

Наскоро Норвегия се ангажира да изпрати допълнителни компоненти, които ще разширят украинските системи за противовъздушна отбрана NASAMS. Германия ще подкрепи нов пакет на стойност 770 милиона долара, който ще включва пускови установки Patriot, 24 танка Leopard, 40 бойни машини на пехотата Marder и 20 000 артилерийски снаряда. Освен това Франция обяви, че ще предостави на Украйна ракети с голям обсег SCALP. А Австралия ще изпрати 70 допълнителни военни превозни средства и така необходимите артилерийски боеприпаси в Украйна.

Украйна се бори за живота си. Залозите са големи. Но тази Контактна група никога не е бягала от предизвикателство.

Това е изключително важен момент в историята на тази война и на този век. И Съединените щати ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Както и тази Контактна група. И заедно ще продължим да правим всичко по силите си, за да може Украйна да защити свободата си."

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 96 гласа.

Свързани новини