Отидете към основна версия

3 685 23

Филипините предупредиха Китай: Тези острови са наши!

  • китай-
  • филипини-
  • фердинанд маркос-младши-
  • южнокитайско море

Никой не беше ранен по време на инцидента на 5 август на плитчината, но една от двете филипински лодки, които транспортираха провизии, не успя да изпълни мисията си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Филипините предупредиха Китай, че няма да изоставят спорния риф в Южнокитайско море, след като обвиниха бреговата охрана на Китай, че използва водни оръдия и "опасни" ходове, за да попречи на Манила да изпрати доставки на своите войски там, окупиращи рифа, предава Ройтерс.

Сравнявайки инцидента от 5 август със ситуацията "Давид срещу Голиат", Джонатан Малая, високопоставен служител на Съвета за национална сигурност на Филипините, каза, че засиленото присъствие на Китай във Втората Томасова плитчина няма да възпре решимостта на Филипините да защитят позицията си там.

"Никога няма да изоставим плитчината Аюнгин", каза Малая, използвайки местното ѝ име, докато отхвърли призива на Китай към Манила да премахне военния си кораб от атола, който умишлено беше оставен върху плитчината през 1999 г., за да засили претенциите за суверенитет на Филипините.

"Ще продължим да снабдяваме войските в заседналия кораб толкова дълго, колкото е необходимо", каза Малая на съвместна пресконференция с военните, филипинската брегова охрана и външното министерство.

"Наше право е да донесем необходимото, за да поддържаме станцията и да сме сигурни, че нашите войски там са правилно снабдени."

Китай каза, че по-рано е казал на Манила да не изпраща кораби до плитчината и да не изпраща "строителни материали, използвани за мащабен ремонт и подсилване" на военния кораб, след като е научил за този скорошен план за доставка, се казва в изявление на китайската брегова охрана в понеделник.

Китайското външно министерство заяви, че действията на Филипините нарушават суверенитета на Китай и Декларацията за поведението на страните в Южнокитайско море. В него се казва, че плавателният съд е бил спрян "в съответствие със закона".

Той описва подробно изявление на Държавния департамент на САЩ по въпроса, което според него атакува законната защита на морските права на Китай и действията на правоприлагащите органи и одобрява "незаконното провокативно поведение" на Филипините, на което Китай твърдо се противопоставя.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, твърдение, отхвърлено в международен план, докато Малайзия, Виетнам, Бруней, Тайван и Филипините имат различни претенции към определени области водите му.

Използването на водни оръдия от страна на китайската брегова охрана в събота не е първият подобен инцидент, тъй като тя също водни струи срещу лодките на Манила на мисия за снабдяване с храна и вода за малката група войници, живеещи на борда на ръждясалия военен кораб през ноември 2021 г.

Последните действия на Китай, които филипинската армия определи като "прекомерни", подкопават усилията за укрепване на доверието между Манила и Пекин и подчертават "крайната нужда" от кодекс на поведение, каза говорителят на външното министерство на Филипините.

Връзките между Филипините и Китай станаха напрегнати при президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши, като Манила се върна към своя традиционен съюзник, Съединените щати, които изразиха подкрепата си за Манила и обвиниха Китай, че "заплашва регионалния мир и стабилност".

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос - младши каза, че страната му връчила протеста си на китайския посланик в Манила, когото външното министерство е извикало.

Никой не беше ранен по време на инцидента на 5 август на плитчината, но една от двете филипински лодки, които транспортираха провизии, не успя да изпълни мисията си.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.

Свързани новини