Отидете към основна версия

2 284 23

Гранично напрежение! Тексас премахва плаващата бариера, спираща мигрантите в река Рио Гранде

  • мексико-
  • тексас-
  • мигранти

Съдебното решение просто удължава съзнателния отказ на президента Джо Байдън да признае, че Тексас с право се опитва, за да свърши работата, която той трябваше да върши през цялото време

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдът нареди на щата Тексас да премахне плаващите шамандури, поставени в река Рио Гранде, целящи да спрат мигрантите да преминават в САЩ от Мексико, съобщи Би Би Си.

Федерален съдия реши, че шамандурите представляват заплаха за безопасността и дипломатическите връзки. Той даде срок до 15 октомври бариерата да бъде извадена от водата.

Властите в Тексас обявиха, че ще обжалват решението. Съдебното решение просто удължава съзнателния отказ на президента Джо Байдън да признае, че Тексас с право се опитва, за да свърши работата, която той трябваше да върши през цялото време, посочи губернаторът на щата Грег Абът.

Съдия Дейвид Езра, назначен от бившия президент Роналд Рейгън, постави под съмнение дали шамандурите възпрели мигрантите да преминат. По думите му за това няма надеждни доказателства. Съдия Езра също изрази опасения, че действията на Тексас могат да навредят на отношенията между САЩ и Мексико.

Тексас започна да поставя шамандурите през юли, заявявайки, че се очаква те в крайна сметка да покрият около 305 м от река Рио Гранде. Плаващата бариера е поставена в района на Орловия проход (Eagle Pass), където през фискалната година бяха задържани около 270 000 мигранти.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини