Отидете към основна версия

2 307 29

Буркина Фасо експулсира френския военен аташе

  • буркина фасо-
  • франция-
  • африка-
  • преврат

Причина за решението е "подривно поведение"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Военната хунта в Буркина Фасо е наредила на френския военен аташе да напусне страната заради "подривно поведение", предаде Ройтерс, като се позова на нейно изявление, съобщи БТА.

Агенцията определя експулсирането на Еманюел Паские като поредния знак за ескалиращото напрежение между западноафриканската държава и бившата ѝ колониална владетелка, след като военните взеха властта в Буркина Фасо в резултат на два преврата миналата година.

В изявлението с вчерашна дата се казва, че Паские и неговият персонал имат срок от две седмици да напуснат страната. Говорителка на френското министерство на външните работи отхвърли обвинението срещу военния аташе на страната в Буркина Фасо като измислено.

Самопровъзгласилото се правителство на западноафриканската държава вече изгони посланика на Франция и висшия служител на ООН Барбара Манци. Освен това в страната бяха извършени репресии срещу френски медии, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес френският президент Еманюел Макрон заяви, че посланикът на страната в Нигер е бил взет за заложник. В съседната на Буркина Фасо държава през юли също бе извършен военен преврат.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Свързани новини