Отидете към основна версия

16 Октомври, 2023 09:33, обновена 16 Октомври, 2023 09:33 4 227 32

Израел: Нямаме интерес от война с „Хизбула“

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • ливан-
  • хизбула

Престрелките по границата между Израел и Ливан през последната седмица предизвикаха опасения, че битките с „Хамас“ в Газа може да ескалират в по-широк конфликт

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза в неделя, че страната му няма интерес да води война на северната си граница и че ако ливанската групировка „Хизбула“ се въздържа, то и Израел ще поддържа статуквото по границата, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Престрелките по границата между Израел и Ливан през последната седмица предизвикаха опасения, че битките с „Хамас“ в Газа може да ескалират в по-широк конфликт.

В неделя следобед сирените за въздушна тревога прозвучаха в Северен Израел, а жителите се отправиха към убежищата. Израелската армия съобщи, че е прехванала пет от девет ракети, изстреляни от Ливан. Израелската страна отвърна с артилерийски удари по зоните, откъдето са дошли ракетите.

„Ние нямаме интерес от война на север. Не искаме да ескалираме ситуацията“, каза Галант пред журналисти. „Ако „Хизбула“ избере пътя на войната, ще плати много тежка цена. Много тежка. Но ако покаже сдържаност, ние ще зачетем това и ще запазим ситуацията такава, каквато е“, допълни израелският министър на отбраната.

В неделя вечер Израел нанесе нови удари по цели на „Хизбула“, но не стана ясно дали те са в отговор на нов обстрел от Ливан.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.

Свързани новини