Отидете към основна версия

3 866 26

Египет предупреди, че бомба със закъснител цъка в Близкия изток

  • хамас-
  • газа-
  • египет-
  • близък изток-
  • израел-
  • абдел фатах ас сиси

Ас Сиси каза също, че суверенитетът на страната му трябва да бъде зачитан

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси предупреди днес да не се допуска разширяване на конфликта в Газа, тъй като това заплашва да превърне района в "бомба със закъснител", предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Ас Сиси каза също, че суверенитетът на страната му трябва да бъде зачитан, след като вчера въоръжените сили прехванаха дронове, навлезли във въздушното пространство на Египет. Израел съобщи, че той е бил мишена на дроновете, обвинявайки за изпращането им подкрепяното от Иран бунтовническо движение на хутите в Йемен.

Египетските военни заявиха, че безпилотните самолети, разбили се на територията на египетските градове Таба и Нуейба близо до израелската граница и ранили шестима души, са дошли от южната част на Червено море. Те не казаха кой ги е изпратил.

"Предупредих за разрастването на конфликта, независимо откъде идва. Регионът ще се превърне в бомба със закъснител, която ще засегне всички нас", заяви на конференция Ас Сиси. "Египет е суверенна държава и нейният суверенитет и позиция трябва да бъдат зачитани /.../ Египет е силна държава и е неприкосновен", подчерта той.

Миналата събота египетският президент свика среща на върха за мир и призова за допускане на хуманитарна помощ в Газа, за освобождаване на заложниците и за прекратяване на огъня в конфликта между Израел и "Хамас".

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.

Свързани новини