Отидете към основна версия

1 533 34

Срещу китайската заплаха в Пасифика! Филипините и Япония създават военен пакт

  • филипини-
  • япония-
  • китай-
  • южнокитайско море-
  • си дзинпин

Агенция "Ройтерс" определя това като опит за засилване на военното сътрудничество между две от най-близките азиатски съюзнички на Съединените щати

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на Япония и Филипините се договориха днес да започнат преговори за договор за разполагане на военни сили на реципрочна основа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията определя това като опит за засилване на военното сътрудничество между две от най-близките азиатски съюзнички на Съединените щати.

Японският премиер Фумио Кишида заяви по време на официално посещение във Филипините, че той и президентът Фердинанд Маркос-младши са се договорили да работят в тясно сътрудничество със САЩ. В завоалиран намек за Китай, той изрази загриженост за "неприемливите опити" за "едностранна промяна със сила на статуквото" в Източнокитайско и Южнокитайско море.

"Беше взето по-нататъшно решение за започване на преговори по споразумение за реципрочен достъп и се договорихме да продължим да укрепваме тристранното сътрудничество", заяви Кишида на съвместна пресконференция.

Както Филипините, така и Япония заеха твърда позиция срещу това, което смятат за агресивно поведение на китайски военни кораби на фона на десетилетни спорове за суверенитета над територии в Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Военният пакт ще бъде аналогичен на сделката между Филипините и Съединените щати, наречена Споразумение за гостуващи сили. То осигурява правна рамка, съгласно която САЩ поддържат на ротационен принцип постоянно военно присъствие във Филипините, предимно с цел учения.

"Наясно сме с ползите от това споразумение както за нашата отбрана и военнослужещи, така и за поддържането на мира и стабилността в нашия регион", заяви филипинският президент за пакта с Япония.

Маркос добави, че Япония е отпуснала безвъзмездно на Филипините 600 милиона йени (4 млн. долара), за да подпомогне усилията на министерството на отбраната за осигуряване на крайбрежни радари за морска сигурност.

Преди посещението японското министерство на отбраната обяви доставката на първата радарна система за въздушно наблюдение на филипинската армия по силата на договор, сключен през 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини