Отидете към основна версия

3 597 108

САЩ: Русия е изгубила 315 хиляди войници от началото на конфликта в Украйна

  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • убити-
  • ранени-
  • война

В посочения брой влизат убитите и ранените

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разсекретен доклад на американското разузнаване оценява, че войната в Украйна е струвала на Русия 315 000 убити и ранени войници, или почти 90% от личния състав, който е имала, когато започна конфликт, каза във вторник източник, запознат с разузнаването, цитиран от Ройтерс.

Докладът също така оценява, че загубите на Москва в персонал и бронирани превозни средства са отложили модернизацията на руската армия с 18 години, каза източникът.

Руското посолство в САЩ изпрати искане за коментар до руското министерство на отбраната в Москва, откъдето не последва отговор.

Руски официални лица казаха, че западните оценки за броя на руските жертви във войната са силно преувеличени и почти винаги подценяват украинските загуби, които според руските официални лица са огромни.

Източникът говори, докато украинският президент Володимир Зеленски отправи последна молба за повече военна помощ към американските законодатели на Капитолийския хълм, където се сблъска със скептичен прием от ключови републиканци.

Източникът каза, че наскоро разсекретеният доклад на американското разузнаване оценява, че Русия е започнала пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. с 360 000 души персонал.

Оттогава според доклада 315 000 руски войници, или около 87% от общия брой, с който започна войната, са били убити или ранени, каза източникът.

Тези загуби са причината Русия да разхлаби стандартите за набиране на кадри за разполагане в Украйна, добави източникът.

"Мащабът на загубите принуди Русия да предприеме извънредни мерки, за да поддържа способността си да се бие. Русия обяви частична мобилизация на 300 000 човека в края на 2022 г. и облекчи стандартите, за да позволи набирането на затворници и по-възрастни цивилни," се казва в оценката, според източника.

Руската армия започна войната с 3 100 танка, загуби 2 200 от тях и трябваше да "допълни" тази сила с танкове T62, произведени през 70-те години на миналия век, оставяйки само с 1 300 танка на бойното поле, цитира доклада източникът.

Киев третира загубите си като държавна тайна и служители казват, че разкриването на цифрата може да навреди на военните му усилия. Доклад на "Ню Йорк Таймс" от август цитира американски официални лица, според които броят на жертвите в Украйна е близо 70 000.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 57 гласа.

Свързани новини