Отидете към основна версия

2 840 13

Деветата най-голяма държава в света започва формирането на „ново качество на нацията“

  • казахстан-
  • формиране-
  • нация-
  • качество

Това е постепенен, прогресивен, естествен процес

Снимка: М. Богданова ©

Казахстан, който проведе значителни политически реформи през 2023 г., преминава към формиране на ново качество на нацията, което ще стане основното съдържание на обществения дневен ред през 2024 г. „Казахстан се движи към нова, по-сложна, но много важна трансформация - формирането на ново качество на нацията. И това може да се превърне в основното съдържание на обществения дневен ред за следващата 2024 г.", заяви държавният съветник на Казахстан Ерлан Карин.

Той отбеляза, че ако първата половина на 2023 г. премина „под знака на практическото прилагане на политическите реформи, започнали още през 2022 г.“, то през втората половина на годината „основният фокус на държавната политика постепенно се измести към въпросите за рестартирането на система от национални ценности”.

Обществените дискусии в Казахстан се разгърнаха „около необходимостта от спазване на принципите на закона и реда, защита на правата на жените и децата, противодействие на домашното насилие, борба с вандализма и безобразието“.

„Това показва, че в обществото нараства търсенето на формиране и спазване на нови норми на лична и обществена култура“, подчерта съветникът. Той посочи, че формирането на ново качество на една нация е „постепенен, прогресивен, естествен процес“, който „може да бъде насочен и модериран само така, че новата социална етика да стане основа на обновен национален манталитет“.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.

Свързани новини