Отидете към основна версия

1 326 8

Казахстан подкрепя принципа "един Китай" след изборите в Тайван

  • казахстан-
  • тайван-
  • китай-
  • избори-
  • позиция

Деветата най-голяма държава в света смята Тайван за неразделна част от китайската територия

Снимка: М. Богданова ©

Казахстан твърдо подкрепя принципа "един Китай" и смята Тайван за неразделна част от китайската територия. „Във връзка с изборите, проведени в Тайван, Република Казахстан отново заявява силната си подкрепа за принципа „единен Китай“ и потвърждава, че правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство, представляващо цял Китай, а Тайван е неразделна част от територията на Китай", се казва в разпространен коментар на казахстанското външно министерство след изборите в Тайван.

„Подкрепяме усилията на правителството на Китайската народна република за постигане на мирно обединение на страната“, добавиха от външното министерство.

В събота в Тайван се проведоха избори за ръководител на администрацията на острова и членове на неговия законодателен юан (парламент). Победата в битката за поста нов лидер на острова бе спечелена от настоящия заместник-ръководител на администрацията, представител на Демократично-прогресивната партия на Тайван Лай Цинде, който получи 40,05% от гласовете.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминданг, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха там след поражение в Гражданската война в Китай. Пекин смята Тайван за една от провинциите на Китайската народна република.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.

Свързани новини