Отидете към основна версия

29 Януари, 2024 20:05, обновена 29 Януари, 2024 20:05 2 274 62

Шефът на Пентагона: Ще защитим американските войници в Близкия изток

  • пентагон-
  • сащ-
  • йордания-
  • лойд остин-
  • близък изток

Лойд Остин заяви това в първи си работен ден в Пентагона след изненадващата си хоспитализация на 1 януари, свързана с усложнения след лечение на рак на простатата, припомнят агенциите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският министър на отбраната Лойд Остин обеща САЩ "да предприемат всички необходими действия" за защита на военнослужещите си. Той каза това в коментар за вчерашното нападение с дрон на проирански групировки срещу американски военнослужещи в Йордания, при което загинаха трима военни на Вашингтон, а десетки бяха ранени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Позволете ми на първо място да изразя възмущението и скръбта си от смъртта на трима смели американски войници в Йордания и от раняването на другите военнослужещи", каза Остин в Пентагона, преди началото среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Аз и президентът няма да търпим подобни нападения срещу силите на САЩ и ще вземем всички необходими мерки за защита на нашата страна и нашите военни."

Остин заяви това в първи си работен ден в Пентагона след изненадващата си хоспитализация на 1 януари, свързана с усложнения след лечение на рак на простатата, припомнят агенциите. След като беше приет в болница, той изпълняваше задълженията си от разстояние от Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" в щата Мериленд.

Военнослужещите на САЩ станаха мишена на над 150 нападения в Ирак, Сирия и Йордания, а в Червено море американски военни кораби бяха атакувани с дронове и ракети от бойци на йеменските хуси.

Всички тези атаки засилват политическия натиск върху президента Джо Байдън да нанесе пряк удар по Иран, ход, на който той не е склонен поради опасения, че това може да разпали по-голяма война в региона.

Възможностите за отговор пред държавния глава на САЩ варират от удари по ирански сили извън Ислямската република до по-сдържано ответно нападение само срещу отговорните за атаките срещу американски военнослужещи проирански групировки, смятат експерти.

"Иран продължава да дестабилизира региона, включително да подкрепя терористи, които нападат наши кораби в Червено море", каза на свой ред Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.

Свързани новини