Отидете към основна версия

1 765 53

Грета Тунберг: Русия трябва да обезщети Украйна за щетите върху околната ѝ среда

  • грета тунберг-
  • украйна-
  • русия-
  • околна среда

Група известни личности и европейски политици призова за създаване на орган, който да събира доказателства на нанесените вреди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна трябва да търси обезщетения от Русия за нанесени вреди върху околната ѝ среда, например за замърсяване на почвата от заложените наземни мини, заяви на базата на проучване международна работна група от известни личности като екоактивистката Грета Тунберг и европейски политици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Групата беше създадена с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски миналата година.

Препоръките както към Украйна, така и към международната общност, включват създаването на висш орган, който да проследи събирането и съхранението на доказателства за зловредни влияния върху природната среда, и назначаването на представител, който да отговаря за съобразени с климата възстановителни дейности.

В изследването на групата се посочва, че замърсяването на украинската почва от наземните мини и разкъсването на стената на язовир "Каховка" през юни миналата година, при което бяха наводнени площи обработваема земя и чувствителни екосистеми, са сред вредите, нанесени на околната среда.

Правни консултанти на Украйна заявиха, че е много вероятно причината за екологичните бедствия да е Русия. Президентът на Русия Владимир Путин на свой ред обвини Украйна за срутванета на стената на язовир "Каховка" и го определи като подкрепена от Запада тактика за ескалация на конфликта, припомня Ройтерс.

Международната група, създадена миналата година за изследване на екологичните щети (от ядрената безопасност до замърсяване на почвата) със съдействието на украинския президент Володимир Зеленски, отправи 50 препоръки за справяне с вредите за природата от руското нашествие, което този месец ще навлезе в третата си година.

"Президентът ни възложи гигантска задача", каза съпредседателката на групата Маргот Валстрьом, която е бивш вицепремиер и министър на външните работи на Швеция. "Липсва единодушие в световен план за критериите, по които да се измерват вредите върху околната среда (от войната – бел. ред.). Украйна ще бъде пионер в това отношение", посочи тя.

Валстрьом и още няколко членове на групата от 12 души, сред които еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус и заместник-председателката на Европейския парламент Хейди Хаутала, вчера бяха на посещение в Киев, за да обсъдят доклада с президента Зеленски.

"Трябва да се обединим около отговорите на всички заплахи от войната за природата", написа Зеленски в социалните мрежи. Докладът препоръчва главният прокурор на Украйна да изготви стратегия за разследване на екологичните щети, нанесени по време на войната, и да обмисли ратифициране от украинска страна на Римския статут – основополагащия документ на Международния наказателен съд.

Групата "насърчава търсене на обезщетения по всички начини", включително и със замразените руски активи зад граница. "Мисля, че е дошъл моментът за правно издържано решение", заяви Хаутала.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 35 гласа.

Свързани новини